Проф. Кънчев прогнозира много опасен етап във войната: В следващите 2-3 дни Русия ще…

„Предстои един много опасен етап, в който много лесно конфликтът може да ескалира извън границите на Украйна“.

Това прогнозира пред БНР проф. д-р Румен Кънчев, експерт по международна сигурност и геополитика, бивш заместник-министър на отбраната.

Той уточни, че основание за тази негова прогноза е фактът, че руската армия днес даде коридори за евакуиране на цивилното население от украинските градове:

„Тази пауза, при положение, че руското военно командване е много изнервено, тъй като блицкригът не се състоя, ми дава основание да очаквам в следващите 2-3 дни да утроят и учетворят атаката си, за да решат проблема“.

По думите на експерта няма технологична възможност да бъдат предоставени полските изтребители МиГ-29 на украинската армия, защото в страната няма летища. Над 70% от тях бяха разрушени в първите дни на военната офанзива на Русия, припомни той:

„Дори да бъдат доставени тези изтребители по някакъв начин на определени летища, руската ракетна артилерия много бързо ще ги засече и открие.

Тя ще ги унищожи, така че е безсмислено. А стационирането на изтребители в страна от НАТО ще налее масло в огъня и Путин ще обяви, че това е вече война на НАТО с Русия. Виждам колко внимателно и премерено в действията си е американското правителство, за да не влезе Европа в този най-тежък сценарий, при който, ако бъде засегната страна от НАТО, да бъде задействан Член 5 за колективна отбрана“.

Проф. Кънчев изтъкна, че вече е късно Путин да бъде спрян:

„Ако искаше някой сериозно да го спре, това трябваше да стане в периода след анексирането на Крим, т.е. след 2014 година досега. Украйна можеше да бъде ускорено приета за член на ЕС, украинската армия можеше да бъде въоръжена и много по-добре подготвена със съответната противовъздушна и противоракетна отбрана, което щеше да изиграе въздържащ ефект срещу интервенция на руската армия.

Сега вече е късно“.

„Преговорите също зациклят по вина на Русия. Видимо е, че Русия иска да смачка и да унищожи държавно Украйна, да няма правителство – то да е или разстреляно, или загинало в сраженията, да няма армия, за да могат да проведат мероприятията, които Путин каза като условия – разоръжаване на украинската армия и смяна на правителството с прокремълско“, коментира експертът по международна сигурност и геополитика.

Като крайна цел на Путин проф. Кънчев посочи унищожаването на украинската армия:

„Той не иска Украйна да има армия, така както след Втората световна война армията на Германия беше разоръжена. Затова е толкова необходима сега на Путин победа и той не сяда на масата на преговорите“.