Смразяващата историята на бандеровците, батальоните „Азов“, „Айдар“ и неонацистите в Украйна ВИДЕО 18+

Степан Бандера е една от най-противоречивите личностни в историята на Украйна. Името му се свързва с Втората световна война. Бил е националист, краен русофоб и съюзник на Хитлер. Когато нацистите нападат Съветския съюз, Бандера ги посреща с плакат: „Добре дошли!” и „Хайл Хитлер, Хайл Бандера”.

Днес хора в Западна Украйна честват Степан Бандера като национален герой. В Източна Украйна е смятан за помощник на нацистите, а всички негови привърженици и последователи са наричани фашисти. И има защо.

На 12 септември 1939 г. на съвещание във влака на Хитлер началникът на военното разузнаване и контраразузнаване Канарис получава задачата да подготви „украинските организации за унищожаването на поляци и евреи”.

Под „украински организации” се има предвид Организация­та на украинските националисти (ОУН). 

След два месеца 400 украи­нски националисти започват да се обучават в лагерите на абвера в Закопане, Комарно, Кирхендорф и Хакещайн. През 1941 г. тези националисти се превръщат в ядрото на Украинската въстаническа армия, която от 30 юни 1941 г. влиза във война на страната на Германия (на базата на „Акта за провъзгласяване на украинската държавност”).

В деня, в който е приет „Актът”, нахлулият заедно с немски части в Лвов украински батальон „Нахтигал” под командването на Роман Шухевич разстрелва повече от три хиляди лвовци поляци, между тях и 70 световни учени. За една седмица избива още около седем хиляди евреи, руснаци и украинци.

Докато разчистват Лвов от труповете, в двора на Святоюрския събор митрополит Андрей Шептицки извършва богослужение в чест на „непобедимата немска армия и нейния вожд А. Хитлер”. С благословението на главата на Украинската гръко-католическа църква започва масово унищожение на мирно население в Украйна от бандеровци, нахтигаловци и дивизията „Галичина”.

Националистите така се вживяват в кървавото си дело, че на 5 юли 1941 г. Хитлер е шокиран от докладите за зверствата им и заповядва на Химлер да „въведе ред в тази банда”.

Немците разгонват главатарите на Украи­н­ската въстаническа армия, а Степан Бандера за две години е изпратен да „си почине” в лагера Заксенхаузен, разбира се, в луксозен блок за привилегировани затворници.

Пуснат е в средата на войната, когато Червената армия преминава в настъп­ление. Тогава Украинската въстаническа армия, останала без немски контрол, проя­вява пълната си сила.

Хиляди украинци умират ежедневно в страшни мъки. Националистите превръщат всяко убийство в садистко изтезание, сякаш се съревновават в зверствата. По-късно, когато следствените бригади в НКВД разследват престъпленията на бандеровците, съставят списък със 135 най-често използвани от Организацията на украинските националисти и Украин­ската въстаническа армия изтезания: забиване в черепа на дебел гвоздей, пробиване на главата от ухо до ухо с дебела тел, размазване на главата с менгеме; разпаряне на корема и наливане на гореща вода вътре, обесване на дърво с краката нагоре и опалване на главата с огън, забиване на дъбови колове между ребрата… 

Бандера сега е харесван от крайнодесните националисти, които се включиха активно в антиправителствените протести на Евромайдана през 2013-а и 2014-а година. Президентът Виктор Юшченко реабилитира посмъртно Бандера и го удостоява със званието „Герой на Украйна”. Почетната титла на Бандера обаче беше отнета от следващия президент на страната – Виктор Янукович.

След 2014-а година армията на Украйна се оказва слаба пред руския ход за анексиране на Крим и разпалване на войната в Донбас. Тогава на помощ на отбранителните сили се включват доброволни отряди.

Най-изявен е батальонът „Азов“, който впоследствие се разраства в цял полк и осъществява серия брутални наказателни операции срещу ДНР и ЛНР. А за да вземат страха на хората снимат и разпространяват ужасяващи видеа. 

Така например през 2015 г, националисти от украинския батальон „Азов“ изпратиха видео как изгарят жив войник от армията Новоросия на опълченците и хакерите от КиберБеркут.

„Според авторите на това видео екзекуцията е станала близо до село Широкино и „така ще бъде с всички сепаратисти, предатели на Украйна и милиции“, се казва в изявление на CyberBerkut.

На кадрите се вижда как радикалите разпъват човек на кръст, побиват го в земята и го запалват. Нещо като умалено копие на Одеската касапница през май 2014 г, когато майдановци изгориха живи десетки мъже и жени в Профсъюзния дом в града. 

Според хакерите обаче, палачите няма да могат да сплашат по този начин нито себе си, нито войниците на Новоросия. Както всъщност и стана.

Ако не бяха доброволческите батальони, тогава Украйна едва ли щеше да е в състояние да отблъсне бунтовниците. После обаче тези структури стават на практика неконтролируеми, а мнозина твърдят, че приличали на мафия.

Ето какво пише още през 2015 г. Дойче Веле за един от другите отряди – „Айдар“ след събитията на „Майдана“:

Доброволческият батальон „Айдар“ беше един от първите, създадени преди една година в Украйна. Много от борците за независимост от Майдана впоследствие влязоха в неговите редици. Още през пролетта батальонът се сражава срещу сепаратистите край украинското селище Щастие. По това време ръководител на „Айдар“ беше Серхий Мелничук.

Преди броени дни украинският парламент отне имунитета на Мелничук, който междувременно стана депутат. Прократурата го обвинява в нелегална търговия с автоматично оръжие. Според Генадий Москал това е само върхът на айсберга. Москал е губернатор на почти изцяло превзетия от сепаратистите регион на Луганск и има сведения за много престъпления, извършени от „Айдар“.

Убийства, отвличания, плячкосвания
„Близо 30 бойци на „Айдар“ са задържани заради брутални убийства, заради разстрели и отвличания. Тези хора не се спират дори пред официални представители на украинската държава – обстрелваха например къщата на един общински съветник, чиято жена е председател на регионалния съд“, разказва Москал. Той е представил на прокуратурата списък с 65 подобни деяния. И твърди, че това е съвсем малка част от престъпленията, извършени от бойци на „Айдар“. От данните във въпросния списък става ясно, че поне отделни части от батальона действат като безскрупулна мафиотска организация. Мъже в униформи плячкосват жилища и отвличат хора, за да изнудват близките им за паричен откуп. Ръководителите на „Айдар“ подчертават, че ставало дума за отделни изключения, а целият батальон бил готов да съдейства за разкриването на подобни провинения.

Още миналия август „Амнести Интернешънъл“ апелира към Украйна да въведе ред сред доброволческите си батальони. Съвсем наскоро правозащитната организация повторно написа в един от своите доклади, че не само проруските сепаратисти, но и украинските сили изтезавали задържани. „За съжаление това не е някакво ново явление в Украйна. От десет години насам наблюдаваме как полицията се отнася към задържаните. Тя ги подлага на систематични изтезания и почти няма полицай, който да е понесъл отговорност за деянията си“, казва Татяна Мазур, ръководителка на украинския клон на „Амнести Интернешънъл“.

Междувременно възмущението от действията на доброволческите батальони расте, а покрай това поддръжката за тях сред украинското общество се топи. Един пример отпреди няколко дни: членове на „Десен сектор“ нападнаха демонстрация на хомосексуални в Киев, маскираните биячи хвърляха бомбички, а един полицай беше тежко ранен. Преди това водачът на „Десен сектор“ Дмитро Ярош беше апелирал да се осуети провеждането на демонстрацията, защото хомосексуалните били перверзни типове и врагове на традиционното украинско семейство.

„Доброволческите батальони трябва да бъдат интегрирани в армията“, посочва в тази връзка Олег Бондарчук, политик от Партията на свободата, основала батальона „Карпатска Сич“. „Трябва да уредим законодателната база, която позволява съществуването на доброволческите батальони. Това е важно и за самите доброволци. Засега те официално не се водят военнослужещи, не ползват никакви облаги, а един ден няма да ги считат за ветерани“, обяснява Бондарчук.Част от армията, но само формално
Всички големи доброволчески съюзи междувременно дадоха принципното си съгласие да бъдат интегрирани в армията. Някои дори вече направиха тази крачка – сред тях е и батальонът „Айдар“. Само че засега промяната е чисто формална: старите командни структури си остават запазени, защото доброволците нямат доверие на армейските си началници – те зачитат единствено своите предишни командири.
 
Днес групата е част от украинската Национална гвардия – жандармерия, която се отчита пред вътрешното министерство. „Азов“ е структура, в която влизат едноименният полк, политическата партия „Национален корпус”, младежки организации и охранителна фирма.