Потресаваща гледка в Сандански, магазините на главната хлопнаха кепенци СНИМКИ

Магазините за маркови дрехи, обувки и аксесоари в Сандански останаха вчера затворени заради масовите проверки на Икономическа полиция и на представители на притежателите на марките “Адидас”, „Пума”, „Найк”и др., придружавани от служители на патентното ведомство, пише struma.bg.

Репортерска проверка установила, че десетки магазини на улиците “Македония” и “Воден” били затворени и не работели, а клиентите се връщали. Светла Николова от с.

Склаве каза, че си е взела почивен ден, за да си купи спортен анцуг.

„Старият вече е износен и за сряда реших да си взема един ден отпуск, за да си купя анцунг в Сандански. И в 7-те магазина на главната улица вратите бяха заключени. Работеше единствено магазинът в търговския обект ГУМ. Там намерих анцуг и си купих. Разбрах, че собствениците на магазини не са отворили, защото имало проверка от Икономическа полиция”.

Търговската улица в Сандански бе доста пуста. Собствениците на магазини на централната търговска улица се събираха на групи, за да умуват какви действия да предприемат. „Ще ни накарат да се откажем от дейността си”, каза Георги Георгиев, собственик на магазин за спортни дрехи. „Аз съм търговец от 25 години, но такива масови проверки досега не е имало.

Наемът трябва да се плаща на 25-о число. Аз нямам продажби от началото на седмицата. Ще трябва да тегля бърз кредит, за да платя наема. Предстои смяна на сезонната стока и зареждане с пролетно-лятна колекция. Не знам докога ще продължават тези проверки”, жалва се Г. Георгиев.

Съседът по магазин Вангел Емилов каза: „Аз отворих магазина, не продавам маркови стоки. Но тези проверки ни идват в повече. Преди бе Ковид криза, наложиха ни мерки, затваряхме-отваряхме, сега започна войната в Украйна, горивата скочиха и ако трябва да пътувам до София, за да зареждам с нова колекция, цената от 25 лева на тениска ще скочи на 35-40 лева, а при тази цена не знам дали ще имам продажби”, каза В. Емилов.

И допълни, че проверки е имало в края на годината, когато хората пазаруват за Коледа и Нова година. Сега пък са през месец март, когато търговците трябва да правим ново зареждане. Тези масови проверки, предизвикани от притежателите на марките, отказаха от работа десетки колеги търговци. Останахме на главната улица 15-20 търговци, сега и нас искат да ни откажат.

Местните хора ни познават, и ние тях, правим намаление на всеки местен жител. Работим на минимална печалба. В края на годината колега загуби стока за над 25 000 лв., това означава, че е работил на загуба цяла година. Не знам дали ще съумее да си възстанови загубите.

Разбрах, че делото е влязло в съда”, заключи В. Емилов. През вчерашния ден имаше и мераклии да пазаруват в затворените магазини и останаха изненадани от заключените врати.