Пленени в Украйна руски войници се заканиха на Путин ВИДЕО

Пленени от Украйна руски военни заявиха, че след като се върнат в родината си, ще се изправят срещу президента Владимир Путин. Това стана ясно по време на пресконференцията им, съобщава УНИАН.

Един от пленените бойци – Владимир Рассказов, призова руския държавен глава да спре да оказва влияние на Украйна с терористични актове.

„Когато се върнем, ще се изправим срещу него“, каза той.

„Когато се прибера, ще тръгна срещу своята власт, срещу Путин… Това, което той направи с украинския народ”, каза друг пленен войник, Александр Яковчук.

Друг техен другар призова останалите военни, граждани на Руската федерация, да хвърлят оръжията си, да напуснат дислокациите си, защото тук има цивилни, които не искат война.

Между другото, много от тези военнопленници са били част от 15 мотострелкова Александрийска бригада на въоръжените сили на Русия. Тя участва в превземането на Крим през 2014 г. и окупацията на определени райони от Луганска област, както и в операцията  в Сирия.

Други пленени руски окупатори пък заявиха, че командването уж с измама ги е изпратило в Украйна, а след това им е наредило да унищожат всяка съпротива, включително и цивилно население. След като са били взети в плен, трима от руските бойци заявиха, че „осъждат“ действията на руската армия в Украйна.

Те признават, че когато са пристигнали в Нова Каховка от Крим, заповедите внезапно са се променили и те по същество станали нашественици.

В YouTube беше публикувано видео от разпита им в отдела на СБУ в Одеска област.Един от пленниците казва, че в град Армянск в окупирания Крим им е казано, че са мирни нашественици, а след това в Херсонска област заповедта била променена и им е било наредено да потушат всякаква съпротива.

„Тук сме като нашественици, тук сме врагове, дошли сме в чужда земя, където всичко е наред, където никой не се нуждаеше от нашите действия“, казва задържаният окупатор.

Друг пък признава, че не подкрепя действията на Путин и осъжда войната, която Русия започна срещу Украйна.

„Напълно осъждам военните действия на Русия. Принципно не ми харесва това, което правят руските войски на територията на Украйна. Надявам се, че тази война ще приключи скоро, че руските войски  ще напуснат украинската земя. Не подкрепям нашия президент. Това, което той направи, това, което нареди на руската армия, е ужасно и страшно“, казва войникът.