Русия отговаря на удара с болезнени санкции по чувствителни места на Запада

Русия се закани на  Запада, като предупреди, че „разработва широк кръг от действия срещу санкциите, които ще бъдат бързи и ще се усетят в най-чувствителните зони на Запада”, предаде Агенция Ройтерс.

Руската икономика е изправена пред най-тежката си криза от 1991 година, след разпадането на Съюза, след като Западът наложи тежки санкции върху почти цялата руска финансова и корпоративна система.

Санкциите бяха провокирани от нахлуването на Русия в Украйна. „Реакцията на Русия ще бъде бърза, добре обмислена и чувствителна за тези, към които е насочена“, заяви Дмитрий Биричевски, директор на отдела за икономическо сътрудничество на външното министерство,
Р усия предупреди по-рано тази седмица, че цените на петрола могат да скочат до над 300 долара за барел, ако Съединените щати и Европейският съюз забранят вноса на суров петрол от Русия.


 
Русия казва, че Европа консумира около 500 милиона тона петрол годишно. Русия доставя около 30% от него, или 150 милиона тона, както и 80 милиона тона нефтохимикали.
 
Руският президент Владимир Путин обяви, че „специалната военна операция“ е важна за гарантирането на сигурността на Русия, след като САЩ възнамерява да разшири източния фланг на НАТО и подкрепя про-западния режим в Киев.
 
Украйна уточнява, че се бори за съществуването си, а Съединените щати и техните европейски и азиатски съюзници осъдиха руската инвазия.
 
Китай, втората по сила икономика в света, призова за сдържаност, но президентът Си Дзинпин предупреди, че санкциите ще забавят световната икономика.

От своя страна Турция заяви, че икономическите санкции на Запада срещу Русия във връзка със събитията в Украйна ще имат „ужасно“ въздействие върху световния пазар на петрол, това заяви турският заместник-министър на енергетиката и природните ресурси Алпарслан Байрактар. Той допълни, че Турция няма да  се откаже от вноса на руски петрол и газ.

Според него с отшумяването на пандемията от коронавирус и възстановяването на световната икономика от страните се изисква да увеличат производството на петрол. „Заместването на руския петрол на световния пазар ще бъде много трудно. Русия е най-големият производител на петрол в света“, подчерта Байрактар.