Ето цялата истина за нападението над Запорожката АЕЦ, което Зеленски обяви за ядрена война (Снимки):

Тревожна бе изминалата нощ не само за Украйна , но и за цял свят, след новината, че руските сили са атакували най-голямата украинска АЕЦ, „Запорожие“ . Всъщност истината се оказа малко по-различна от първоначално обявеното от медиите.

Пожарникари гасяха цяла нощ пожар в АЕЦ в Запорожката атомна елетростанция , съобщава рано тази сутрин УНИАН.

Няма повишена радиация.

 Това се казва в съобщението в Telegram канала на Държавната служба за спешни случаи на Украйна.

Изявлението идва след като цяла нощ Киев на най-високо ниво твърдеше, че е извършена атака на руски танкове директно срещу енергоблоковете и те всеки момент може да се взривят и да стана 10 пъти по-голяма катастрофа от Чернобил.

„Към 05:20 часа в АЕЦ „Запорожие“ в град Енергодар, части на Държавната аварийна служба отидоха да гасят пожар в учебния корпус. 40 души и 10 единици техника са участвали от Държавната служба за спешни случаи“, се казва в съобщението.

АЕЦ Запорожие

След извършване на разузнаване в пететажния учебен корпус на Запорожската АЕЦ в град Енергодар е установено, че горят помещения на третия, четвъртия и петия етаж. Предварителни жертви и ранени няма.

„Ядрен терор“: Зеленски отправи спешен призив

По-рано говорител на атомната електроцентрала в Запорожие записа видеообръщение, в което заяви, че Русия стреля по атомната електроцентрала. А по-късно украинските власти обявиха, че гори Запорожската АЕЦ.

Президентът Зеленски реагира на атаката срещу АЕЦ и призова Европа и света да се събудят и предупреди за последствията, ако атомната електроцентрала се взриви.

„Европа трябва да се събуди сега: Най-голямата атомна електроцентрала в Европа гори. В момента руски танкове стрелят по ядрени блокове. Това са танкове, оборудвани с термовизионни камери. Тоест те знаят къде стрелят. Подготвяха се за това“, подчерта Зеленски.

Тоест руският президент Владимир Путин всъщност вече започва ядрена война, от която Западът толкова се страхува. Сега последният най-накрая трябва да предприеме действия.

Освен Зеленски министрите на външните работи и на енергетиката на Украйна призоваха САЩ незабавно да затвори за полети небето над атомната централа, което всъщност означаваше пряко включване на НАТО във войната, а това досега беше твърдо отказвано на Киев.

Запорожка АЕЦ нападение

Към зазоряване стана ясно обаче, че положението на АЕЦ в Запорожието е нормално и там гори една от сградите на учебния комплекс.

Това се казва в съобщение на Facebook страницата на Държавната служба за спешни случаи на Украйна.

„Оперативна информация за атаката на руски нашественици на АЕЦ „Запорожие“ към 4:00 часа. В резултат на обстрела една от сградите на учебния комплекс продължава да гори извън територията на АЕЦ. Огънят обхвана 3, 4, 5 етажи от пететажната сграда“, се казва в доклада. 

В момента един от шест енергоблока работи в Запорожската АЕЦ. Противопожарното състояние на АЕЦ е нормално“, се казва в доклада.

При пожара не е засегната жизненоважна техника, съобщи Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Организацията цитира данни на украинските власти, според които не е отчетено повишаване на равнището на радиация.

От централата също съобщиха, че в района не е отчетено повишение на радиационния фон, а агенция Ройтерс цитира украинските спешни служби, според които пожарът всъщност е извън централата.