Путин с извънредни думи смрази Германия и Европа

Кремъл

Войната в Украйна явно ще продължи и ще има още и още жертви, докато не стане това, което иска Путин.

Той явно е твърдо решил да постигне целите си дори да се наложи да натисне копчето и да унищожи света и самата Русия, която вече уверено се превръща в нещо като Северна Корея.  „А за какво ни е такъв свят, ако в него я няма Русия?“, беше казал Путин преди време.

Не е много ясно и какво точно иска той.

Диалог с Украйна е възможен само ако всички руски искания бъдат приети. Toва заяви руският президент Владимир Путин в разговор с германския канцлер Олаф Шолц, предадоха световните агенции. Президентът Путин е уверил канцлера Шолц, че руските сили не бомбардират Киев и големите украински градове, определяйки като „груба измислица“ информациите за разрушения, извършени от Москва.

Пресслужбата на Кремъл е съобщила също, че в разговора си с Шолц Путин е обърнал внимание на опасността, която произтича в Украйна от неонацистите.

Било е подчертано, че основната опасност идва от военните формирования на неонацисти, които извършват многобройни военни престъпления, използвайки терористични методи, разполагайки ударно оръжие в жилищни квартали, прикривайки се цинично зад гражданското население, се казва в съобщението.

В него се изтъква, че Киев „не изпълнява обещанията си да прекрати това варварство и през последните дни броят на тези случаи се увеличава“.

Все по-често регистрираме поява на наемници от трети държави, включително от Албания и Хърватия, косовски бойци и дори джихадисти с опит от бойни действия в Сирия, се казва още в съобщението на Кремъл.

Днес Путин е казал още на Шолц, че се надява Украйна да заеме „разумна и конструктивна“ позиция на следващите кръгове от преговорите, предаде Ройтерс.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба обвини днес руски войници, че „изнасилват жени в окупирани украински градове“, като призова за създаването на специален наказателен съд, който да съди „престъплението агресия“, извършено от Владимир Путин, предаде Франс прес, цитирана от БТА, предаде Новини.бг.

„Ние се борим срещу враг, който е много по-силен от нас. Но международното право е на наша страна“, каза Кулеба, участвайки от Украйна в онлайн среща, организирана от базирания в Лондон институт „Чатъм хаус“, който изследва международните отношения. На срещата присъства и бившият британски премиер Гордън Браун.

„Когато бомби валят над вашите градове, когато войниците изнасилват жени в окупирани градове и за съжаление имаме много случаи на руски войници, изнасилващи жени в украинските градове, очевидно е трудно да се говори за ефективността на международното право“, каза украинският министър.

„Но това е единственият ни инструмент, с който да гарантираме, че в крайна сметка всички, които направиха тази война възможна, ще бъдат изправени пред съда и че Руската федерация, като страна, извършила акт на агресия, също ще бъде държана отговорна“, добави той. 

Осем дни след началото на руската инвазия в Украйна Кулеба каза, че подкрепя създаването на специален наказателен съд, който да съди руското „престъпление агресия“ в Украйна, инициатива, подкрепена от десетки специалисти по международно право и личности от сферата на политиката и литературата като бившия британски премиер Гордън Браун или американския писател Пол Остър.

„Липсва ни решаващо оръжие в правната борба срещу Путин“, каза Браун, който подписа призива за създаване на специален съд, който да „запълни празнотата“, оставена от Международния наказателен съд.

Самият Международен наказателен съд обяви в понеделник, че започва разследване на ситуацията в Украйна, споменавайки за възможни „военни престъпления“ и „престъпления срещу човечеството“. Не може обаче да се преследва за „престъпление на агресия“ – атака от една държава срещу друга, планирана от политически или военен лидер – ако тази страна не е ратифицирала Римския статут, какъвто е случаят с Русия и Украйна.

„Повечето хора обаче ще се съгласят, че този акт на агресия (от Русия в Украйна) трябва да бъде разследван, преследван и наказан“, каза Браун.