Цънцарова пита Кирил Петков възможна ли е война в България

Кадър БТВ

Кирил Петков говори ексклузивно пред Мария Цънцарова. 

„Всеки се пита възможна ли е война на територията на България?“

Той отговори, че хората могат да бъдат спокойни, но вероятността от още много жертви в Украйна и евентуална атака на АЕЦ на територията на Украйна съществува като риск.

Той посочи, че се води хибридна война в България с фалшиви новини с цел да се дестабилизира страната.

Той даде пример с фалшиви новини, че ще даваме изтребители на Украйна и че ще пращаме войници там.

По повод войната в Украйна Петков заяви: „Вярвам, че няма опасност за война у нас. Българското население трябва да е спокойно.“

„От друга страна опасността е тази война да продължава в Украйна за много дълго време и да стане ужасяваща война, в която много хора умират и да има рискове за неща като техните ядрени централи – да, има такъв риск“, обясни той.

Според Петков най-голямата опасност е свързана именно с ядрените централи в Украйна

„Аз лично видях опасност, когато сградата в техния АЕЦ пламна. Това за мен беше директна заплаха за нашата сигурност. Рискът с ядрените централи на Украйна за мен е номер 1 като най-голям мащаб потенциално за българското население. Министерски съвет отпусна вече средства да сме готови. Аз вярвам, че няма да се случи. Не трябва да плашим българското население, но ние трябва да сме готови за всичко. А за таблетки с йод и сигналната система, за която също не работеше изцяло, това е важно. Още в понеделник свиквам специален щаб, който да сложи всичко това, което би трябвало една държава да има да влезе в оперативна готовност“, каза той, предаде Стандарт.

„Партията на Стефан Янев ме изненада. 3 дни след уволнението и вече е в готовност за създаване на партия“, каза Петков. На въпроса кое е по-опасно военен министър, който не може да определи случващото се в Украйна като война или коалиционен партньор, който е против санкциите срещу Русия, Петков отговори: „Едно е много опасно, когато един министър говори със собствен глас. Не е в координация с цялото правителство, когато имаме различни гласове от името на изпълнителната власт. Това е наистина некоординирана опасност“.

Петков определи към днешна дата включването на Стефан Янев в екипа си като грешка.