Докато България се ослушва, Полша направи супер сделка заради войната в Украйна

Полша ще дари на Украйна изтребители МиГ-29, които нейните пилоти са обучени да летят, а на свой ред Полша ще получи F-16, произведени в САЩ.

Financial Times съобщи по-рано в неделя, че двете страни преговарят за доставка на самолетите.

Както писа по-рано в събота  заради военните действия в страната му по време на видеоконферентен разговор с американския Конгрес. В същото време че може да помогне, но ако на свой ред получи безвъзмездно F-16, произведени в САЩ.

Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен потвърди в неделя, че САЩ работят с Варшава за доставка руски изтребители на Украйна, съобщи Politico. „Работим с Полша, за да видим дали можем да запълним нещо, което те да предоставят на украинците“, каза Блинкен в интервю за CNN.

Развитие по отчаяната молба на Зеленски до US сенаторите, Полша с условие, България се ослушва

Припомняме, че както писа в новата ситуация все още няма някаква реакция от страна на властите в София. Преди дни Украйна официално заяви, че очаква да получи 30 бойни самолета, съветско производство, обещани ѝ от властите в България. Наложи се премиерът Петков да обяснява, че имаме само 5 боеспособни. 

Сега обаче възникват нови обстоятелства и предвид добрите контакти на премиера и други ключови министри с американските власти, не би било зле също да се търси последваме на примера на Полша. Ние даваме нашите съветски изтребители на Украйна, а САЩ ни дават като на примерни съюзници изтребители F-16 и то безвъзмездно, а не ония за които ни искат 2 милиарда долара. 

Блинкен каза също, че САЩ документират случаи на нападения срещу цивилни и използване на определени забранени оръжия, които биха могли да представляват доказателство пред Международния наказателен съд за предполагаеми военни престъпления в Украйна, произтичащи от инвазията на Русия. Той добави, че САЩ ще подкрепят украинските бежанци и страните, които ги приемат.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ