Готвят касапница: Националистите от „Азов“ за разхвърляли над 10 000 „най-подли съветски мини“ по улиците и сградите на Мариупол

Заместник-началникът на отдела на Народната милиция на ДНР Едуард Басурин каза, че бойците от украинската националистическа групировка „Азов“ са минирали произволно жилищни сгради в Мариупол по централните улици и в парковите зони. 

„Потвърждава се информация за миниране от бойци на Азов на жилищни сгради по централните улици на града, в райони на паркови зони на улица „Московская“ и булевард „Победа“. Националистите инсталираха на случаен принцип около 10 000 мини PFM-1 „Лепесток“, каза Басурин.

Лепесток – това е една дребна противопехотна мина която като се разхвърля няма взривател за самоунищожаване след определен срок.

Но има срок на годност 10 години в заредено  състояние и всеки който я настъпи през това време му откъсва краката. Приета е на въоръжение в съветската армия още през 1970 г. и затова я наричат „най-подлата съветска мина“

Той добави, че националистите продължават да възпрепятстват излизането на цивилното население от града, използвайки го като „човешки щит“. Това се доказва от данните за радиоприхващане. Също така, по време на разчистването на територията на Волноваха от експлозивни предмети, беше открит участък от граната RG-45, маскиран като кутия с кондензирано мляко.

„Както виждаме, методите на Райха все още са в услуга на украинските фашисти“, подчерта заместник-началникът на отдела на Народната милиция на ДНР.