Руското МО показа заловени документи на военни биолаборатории в Украйна, финансирани от САЩ ВИДЕО

На 6 март руското министерство на отбраната показа документи от украински биологични лаборатории, които са финансирани от Министерството на отбраната на САЩ.

Документите потвърждават, че украински биологични лаборатории, разположени в непосредствена близост до Русия, разработват компоненти за биологично оръжие.

„Получихме от служители на украинските биологични лаборатории документация за спешното унищожаване на особено опасни патогени на чума, антракс, туларемия, холера и други смъртоносни болести на 24 февруари“, се казва в доклада.

Министерството на отбраната съобщи, че след началото на руската спецоперация в Донбас Пентагонът има опасения, че информацията за секретни биологични експерименти, провеждани на територията на Украйна, ще бъде разкрита.

Получените документи сега се анализират от руски специалисти от войските за радиационна, химическа и биологична защита.

„За да предотврати разкриването на фактите за нарушаване от страна на САЩ и Украйна на член 1 от Конвенцията на ООН за забрана на бактериологични (биологични) и токсинни оръжия, украинското министерство на здравеопазването изпрати инструкция до всички биологични лаборатории за спешно премахване на складираните запаси от опасни патогени“, казаха от руското министерство на отбраната.

Списъкът на публикуваните документи включва заповед на Министерството на здравеопазването на Украйна от 24 февруари 2022 г., която се отнася за „спешно унищожаване на биологични патогенни агенти“.

Припомняме, че по време на речта си на 5 март Путин за пореден път подчерта, че руските военни се бият в Украйна не с въображаема заплаха. Според него Украйна има потенциал да придобие ядрен статут и „отвъд океана ще помогнат на Киев“ и от този момент НАТО ще стане противник на Русия.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски, говорейки на конференцията по сигурността в Мюнхен през февруари, направи изявление за възможността за придобиване на ядрено оръжие и заплаши с оттеглянето на Киев от Будапещенския меморандум. Източник от един от компетентните руски ведомства потвърди предния ден, че претенциите на Украйна за ядрен статут „може да станат реалност в много близко бъдеще“.

Тези подозрения придобиват практическа насоченост през 2014 г. след Евромайдана. Тогава Петро Порошенко, който дойде на власт, даде негласна заповед да се заеме с работа по създаването на ядрено взривно устройство.

Освен това Украйна, с подкрепата на Запада, може тайно да придобие технологии за центрофужно обогатяване на уран и лазерно разделяне на изотопи. Източникът твърди, че САЩ вече са прехвърлили плутоний на своите партньори, за да ускорят работата. Мястото за разработване на ядрени оръжия беше зоната на атомната електроцентрала в Чернобил.

Превод