Проф. Витанов изчисли с формули кой ще победи във войната Русия – Украйна

„С математически формули може да се отговори на най-важния въпрос – кой ще победи в една война, какви ще са загубите, струва ли си. Един американски генерал казва – математически погледнато, ще победи по-силният. В случая по-силният е Русия“. Това каза по повод войната в Украйна математикът проф.

Николай Витанов.

Според него Москва по принцип не е планирала блицкриг, защото украинската армия не е нито малка, нито е слаба, а територията на Украйна е доста голяма.

По думите на Витанов на голяма световна война следващите 20-30 години няма да има, а настоящият конфликт, колкото и да ни се струва голям, е локален.

„Стратегическата цел е завземане на цяла Украйна и след това диктуване на мирните условия – класическата ситуация при войни на Русия последните няколко столетия – Русия води войната, печели я, и по свежите западни сили след това диктуват условията“, коментира проф. Витанов.

Неговата прогноза включва и използване на конвенционални оръжия с голяма мощност, някои от които са много близки по тротилов еквивалент до малките атомни бомби.

„Те все още не са приложени. Последствията от тях са силно неприятни. Това са оръжия, които изгарят всичко, включително и хора, нанасят поражение на вътрешните органи, разрушават инфраструктурата“, уточни математикът.