Американски сенатор поиска Путин да бъде убит и ето какво чу в отговор

Американският сенатор Линдзи Греъм, представляващ щата Южна Каролина и член на Републиканската партия отправи в „Туитър“ призив руският президент Владимир Путин да бъде „елиминиран“. 

Той направи това с пост в социалните мрежи, предава БГНЕС, а самата публикация гласи:

„Има ли Брут в Русия? Има ли по-успешен полковник Щауфенберг в руската армия? Единственият начин това (войната в Украйна-бел.ред.) да свърши е някой в ​​Русия да елиминира този човек.
Ще направиш страхотна услуга на страната си – и на света.

След което в следваща публикация продължава:

„Единствените хора, които могат да поправят това, са руският народ. Лесно е да се каже, трудно е да се направи.
Освен ако не искате да живеете в мрак до края на живота си, да бъдете изолирани от останалия свят в крайна бедност и да живеете в мрак, трябва да се направи нещо.“

Руският посланик в САЩ Анатолий Антонов отговори във „Фейсбук“ на журналистически въпрос, как ще коментира това, по следния начин:

„Считам изявлението на американския политик за неприемливо и възмутително. Степента на русофобията и омразата в САЩ към Русия минава всякакви граници. Не е за вярване, че сенатор от страна, която проповядва своите морални ценности като „пътеводна звезда“ за цялото човечество, може да си позволи да призовава за тероризъм като начин за постигане на целите на Вашингтон на международната арена.

Става страшно за съдбата на САЩ, начело на които стоят толкова безотговорни и непрофесионални политици.
Настояваме за официални обяснения и решително осъждане на престъпните изявления на този американец.“

Междувременно външният министър на Люксембург Жан Аселборн също изказа на глас мисли за смъртта на руския президент. В интервю от 2 март Аселборн заявява следното: „Ако руснаците виждаха какво унищожава Путин … Това щеше да е всичко, което човек би поискал, за да бъде Путин физически елиминиран, така че всичко да спре“, пише Chronicle.lu.

Изявлението моментално предизвика реакции на критика от страна на опозицията в Люксембург. Аселборн отговори, че е дал интервюто точно след като кметът на Харков му е разказал за трагичната ситуация в украиския град.

И уточни, че на въпроса на радиоводещия дали и как може да бъде намерено решение на това насилие, е казал „само“, че войната в Украйна може да бъде спряна, ако действията на Путин може да бъдат спрени.

„Думите „физически елиминиран“ ми се изплъзнаха. Знам, че външен министър не може никога да използва тези думи. Дори след 18 години работа като външен министър не мога да потисна емоциите си и чувството си за справедливост, при положение, че има такова неизмеримо човешко страдание за невинни хора“.

Външният министър на Люксембург определи казаното като „грешка“, но и като опит „да се справим със ситуацията“. Приемам критиката, но „няма да си заровя главата в пясъка“, добави той.