Путин с важно заявление на осмия ден от войната

Руският президент Владимир Путин призова днес съседните държави да не ескалират напрежението, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че това е станало на осмия ден от войната между Русия и Украйна.

„Нямаме лоши намерения към нашите съседи. И аз също така бих ги посъветвал да не ескалират ситуацията, да не въвеждат никакви ограничения.

Ние изпълняваме нашите задължения и ще продължим да го правим“, каза руският президент в изявление, излъчено по телевизията, цитиран от БТА.

„Не виждаме никаква необходимост от влошаване на отношенията ни“, обърна се Путин към руските съседи. Той увери, че ако се случи Русия да изостри напрежението, това „винаги е в отговор на някакви неприятелски действия, действия срещу (нея)“.

Путин бе показан да говори по руската телевизия, докато участваше чрез видеоконферентна връзка от резиденцията си край Москва в церемонията по издигането на флага на новия ферибот „Маршал Рокосовски“ в северната част на страната.

„Колкото и да ни е трудно, сложно, ние непременно ще продължим нашето развитие, ще укрепваме транспортната и логистичната инфраструктура в цялата страна“, каза още руският президент. Той добави, че това ще става по-конкретно в района на Балтийско море, арктическите територии и Далечния изток.

„Задължително ще завършим изграждането на нови модерни фериботи за Сахалин и Курилските острови“, обеща Путин и увери, че руските предприятия и конструкторски бюра ще се справят с поставените задачи.

Той обърна внимание на символиката на това, че съвременни, високотехнологични руски кораби са кръстени на бележити руски командири, освободили не само родната си страна, но и целия свят, от нацизма (б. ред.: Константин Рокосовски е съветски маршал, участвал във Втората световна война).

„За тези наистина смели хора, искрени патриоти, независимостта и суверенитетът на нашето отечество бяха над всичко. Те спасиха и защитиха нашата родна страна, показаха на бъдещите поколения, че човек трябва да бъде силен и винаги да върви напред“, подчерта Путин.