Украински пилот на ударен от ракета Су-25 успя да се катапултира, но попадна в ръцете на руснаците и… ВИДЕО

Щурмови самолет Су-25 на Въоръжените сили на Украйна е свален в град Херсон, който се намира под контрола на руската армия.

Пилотът на машината е успял да се катапултира и в момента се намира в плен. Той е в болница. Оказана му е медицинска помощ и сега дели една стая с руски военнослужещи.

От болничната стая старши лейтенант Андрей Максимов разказа как са се отнесли с него руснаците и посъветва колегите си да се „катапултират”.

„На 26 февруари получих заповед да бомбардирам Антоновския мост. При приближаване към целта по мен беше изстреляна ракета, не можах я избегна”, казва  Максимов.

Пилотът признава, че дълго е мислил дали да се катапултира, или не, защото се е страхувал  дали противникът ще го остави жив, но за негова изненада, когато се е приземил, руските войници са дотичали до него и веднага са започнали да му оказват медицинска помощ.

„Всичко това е от украинските новини, че там (в руската армия) не са хора, че не им пука за нас, че най-важното за тях е да ни убият, че всички ние сме националисти“, обяснява пилотът.

Освен това той добавя, че е по-добре да се „катапултираш“, че отношението към него е нормално и вярва, че всички ще бъдат третирани по същия начин.

„Ако украинските власти не се стремяха толкова към ЕС и НАТО, щяхме да продължим да живеем като един голям приятелски народ“, обобщи сваленият украински пилот.