Зловещи символи по покривите на сградите в Киев ужасиха гражданите и те се втурнаха да ги трият СНИМКИ

Върху украинските сгради са изобразени смразяващи послания, които ги помагат при руските въздушни удари, твърдят източници в Киев. Докато Русия продължава военните си бомбардировки над Украйна, се твърди, че руските сили и прокремълските диверсанти са маркирали сгради в помощ на войските на Владимир Путин.


Украинците са призовани да внимават за мистериозни символи като този

Съобщава се, че покривите на украински високи сгради са маркирани за руски въздушни удари


Твърди се, че подобни символи насочват руските ракети

Ужасяващите символи са кръстове, маркирани в червено. Видеоклип, споделен в Twitter, твърди, че показва проруски войници, които маркират местоположението на газова тръба на многоетажна жилищна сграда, за да позволи на силите на Москва да насочат ракетите си за максимално опустошение.

Властите в града предупредиха гражданите си да бъдат бдителни за всякакви подозрителни символи.

„Жителите на многоетажни сгради, които имат достъп до покрива, моля, спешно проверете покрива за знаци“, заяви местната власт в Киев в социалните мрежи.

„Маркировките могат да бъдат направени с боя или или покрити с отразяваща лента“, се казва в друго предупреждение.

Местната власт в Киев призова жителите да изцапат тези знаци с мръсотия, да ги съборят или да ги покрият по друг начин.

Съобщава се, че светлините, настроени на специфични цветни честоти, могат също да отведат ракети и дронове по безопасни „коридори“, за да се избегнат прехващания или препятствия – като например високи сгради.

Други, поставени отстрани на пътя, могат да насочват кои превозни средства да отидат накъде.

По-зловещите символи могат да действат като маяци за самонасочване, позволявайки на вражеските оръжия безшумно да определят конкретни цели.

Властите на Украйна казват, че малки предаватели се появяват на значими пътни кръстовища и инфраструктурни съоръжения. Такъв привиден старомоден ход е полезен във война, където технологиите са отворени за саботаж и хакване, като заглушаване на GPS сигнали и прихващане на радио съобщения.

Видео, споделено в Twitter, показва мистериозен предавателен елемент със зелена мигаща светлина, заснета от украинци. Надписът гласи: „Кадри от устройството, което се използва от руските диверсантски части в Украйна. Светлоизлъчващият обект е извлечен от украинските сили. Това са маяци, които се използват или за въздушни удари, за артилерийски удари или за десант на руски войски.“

Жителите на Киев използват социалните медии, за да съобщават за подозрителна дейност, а кадри на хора, които изглежда поставят маркери и UV знаци, се разпространяват широко.

Друго кратко видео, споделено от украинска информационна агенция, заснето от висока сграда, показва фигура, която изглежда отбелязва газова тръба отстрани на жилищен блок.

„Внимание! Диверсантите поставиха много белези из града“, пишеше над видеото.

„По-специално балистични. А днес киевските граждани заснеха как се маркират газовите тръби върху жилищни сгради. Бъдете бдителни! Веднага щом видите това, незабавно се свържете с полицията“, апелират още местните власти. 

Превод и редакция: