Ген. Аню Ангелов: До 10 дни Киев ще бъде разрушен и превзет, а след това… 

Украинците не могат да се справят сами, а за съжаление са сами. Те воюват сами, въпреки че има доставки на въоръжение. … Унищожаването на украинската нация и унищожаването на държавата Украйна е целта на Путин. Това заяви пред БНР ген.

Аню Ангелов, министър на отбраната на България в периода януари 2010 – март 2013 година.

Очакванията му са обсада на Киев и на Харков:

„В следствие на предупреждението на Министерството на отбраната на Русия може населението да напусне града, но не и тези, които се занимават с отбраната му“.

По думите на ген. Ангелов, за да превземе Киев, Русия трябва да разруши този град:

„Разрушавайки този град, което донякъде започна, в крайна сметка Киев вероятно до 10 дни ще е в ръцете на руснаците. …

Ако Киев падне е възможно и цяла Украйна да бъде завзета от руските войски. Тогава НАТО ще граничи вече с Русия – това са четири държави, Румъния, Словакия, Унгария, Полша и балтийските държави, изключваме България, понякога ние сами се изключваме“. 

Прогнозата на бившия министър на отбраната на България е Украйна да бъде разделена по модела на Западна и Източна Германия.
Според него, ако бомбардировките продължат, няма как да има преговори.

В предаването „12+3“ ген. Ангелов коментира смяната на военния министър Стефан Янев с Драгомир Заков:

„Всеки министър трябва да носи оставката си в джоба“.

Той определи Заков като кадърен дипломат, но изрази недоумение от думи на новия министър, че архитектурата за сигурност е разрушена и трябва да се гради нова:

„Това не го разбрах. Това означава ли, че НАТО и ООН са разрушени. Какво означава, че заради инвазията на Русия в Украйна е разрушена архитектурата за сигурност?

Това означава, че е възможно той да повтори някои грешки на ген. Янев. По отношение на единната отбранителна политика в НАТО е задействан първи етап от плановете за отбрана – България и Румъния имат отделен план за отбрана. Този план трябва да се изпълнява.

Той е утвърден от българската държава. Доколкото разбрах от изказване на Корнелия Нинова, Янев се е опитал да го задейства, но не са му дали възможност. Явно ролята на БСП в тази коалиция е много голяма“.

Ген. Ангелов подчерта, че първият етап от плана на НАТО включва разполагане на части от силите за бързо реагиране на Алианса в държавите. 

По думите му „Продължаваме промяната“ „се чувства слабо и черпи подкрепа от другите партии, които са в коалицията“:

„Това ще става, независимо кой е министър на отбраната. … Познавам и Тодор Тагарев и знам защо БСП е против него“.

Като огромна изненада определи ген. Ангелов информацията, че прокуратурата е уличила български генерал от резерва, участвал в мисии извън България; работил в Министерство на отбраната; разполагал с достъп до класифицирана информация, касаеща ЕС и НАТО,  който от 2016 година досега е предавал информация, представляваща държавна тайна на съветник в посолството на Руската федерация. 

„И сега ще срещнете запасни генерали, офицери и сержанти, които слагат знак за равенство между Путин и Русия. Има много такива, така че този генерал може да не е само един“, коментира още той.