„Духът от Киев“ громи руските агресори в небето, но истината се оказа повече от шокираща ВИДЕО

Украински боен пилот се сдоби с почти митична слава. Почитат славния ас като истински герой от войната срещу Русия, защото бил свалил шест руски самолета.

Но кое в тази история е вярно, и кое – не?
Историята също окуражава украинците за подвизи по време на война: военните оказват яростна съпротива на руската инвазия, в това число и един изключителен летец-изтребител. Той бил успял сам да свали шест руски самолета и вече бил наречен „Духът от Киев“, пише „Дойче Веле“.

Митът се разпространява предимно в социалните мрежи. Обикновени юзъри, но и украинското Министерство на отбраната, както и бившият президент Петро Порошенко са споделили видеа и снимки, които показват мистериозния пилот.

Какво показва популярното видео
В едно от най-разпространените видеа „Духът от Киев“ лети зад един руски самолет и го поразява. Зад кадър някой коментира на украински „Ето един самолет. Ето и още един. Той пада“.

Всъщност обаче става дума за откъси от видеоиграта „Digital Combat Simulator World“. Това е посочено от юзър, публикувал видеото на 24 февруари в Ютюб. В описанието на видеото се казва: „Този филмов материал е от DCS, но е пуснат от уважение към „Духа от Киев“. Ако е истински, нека Бог е с него; ако е фалшив, моля се тези като него да са повече“.

Говорител на „Digital Combat Simulator World“ (DCS) потвърди междувременно пред агенция Ройтерс, че материалът е от видеоиграта – с други думи не показва „Духа от Киев“.

Публикуваното от Порошенко видео е старо
Петро Порошенко, който бе президент на Украйна от 2014 до 2019 година, публикува снимка, която би трябвало да изобразява „Духа от Киев“.

В края на миналата седмица Порошенко написа в Туитър, че на снимката, на която човекът не може да бъде идентифициран, бил именно „Духът от Киев“ и добави: „С толкова силни защитници Украйна определено ще спечели“.

Снимката обаче вече е била публикувана още преди три години на официалния профил на украинското Министерство на отбраната. На нея пилот прави пробен полет с нова каска. Тъй че дори това да е човекът, посочен от Порошенко, става дума за един доста по-стар кадър.

Какво показва анализът на снимките?
Междувременно се споменава и името на „Духа от Киев“, има и снимки. Някои от юзърите го наричат „Владимир Абдонов“ и публикуват различни фотоси на един и същи човек. Някои от снимките определено не са истински – което може да се установи чрез анализ с програма за проследяване на произхода на снимките. Защото всяка промяна на снимките оставя определени следи. В случая това си личи по емблемата на ръкава на летеца и по украинското знаме зад него.

Анализът разкрива и това, че същата снимка е била пусната в мрежата още преди години – но там пилотът е с друга глава, с друга емблема на ръкава и без знаме отзад.

При внимателно вглеждане в снимката се вижда и опознавателния знак на самолета – сив кленов лист. Това е символът, използван от канадските ВВС. Очевидно този символ е бил пропуснат при манипулацията на снимката и свидетелства за това, че тя е всъщност от Канада. Или най-малкото фонът.

Със същите инструменти може да се разкрие, че и на тази снимка върху изображението на човека е била монтирана чужда глава. Оригиналната фотография бе разпространена от генералния щаб на украинската армия.

Тя представя загиналия матрос Виталий Скакун, който посмъртно е удостоен от президента Зеленски с титлата „Герой на Украйна“. Скакун жертвал живота си, за да взриви мост и да спре похода на една руска танкова колона.

Владимир Абдонов
Владимир Абдонов

И кой е все пак човекът на снимките, представян като Владимир Абдонов? Монтираното на снимките лице се оказва на един аржентински адвокат от Буенос Айрес, който междувременно много се забавлява в Туитър от това, че неочаквано се е превърнал в герой.

Колко дееспособна е украинската противовъздушна отбрана?
В крайна сметка нито може категорично да се потвърди, нито категорично да се опровергае, че съществува украински пилот-изтребител, който е истински въздушен ас и е свалил шест руски самолета. На 24 февруари украинските военни обявиха, че са свалили пет руски самолета и един хеликоптер. Русия пък същия ден обяви, че е извела от строя противовъздушната отбраната и военно-въздушните бази на Украйна.

Факт е само следното: много от свързваните с „Духа от Киев“ видеа, а и снимката, са фейк. Министерството на отбраната на Украйна написа на 25 февруари по повод мита следното: „Десетки опитни военни пилоти, които преди това са били в запаса, се връщат сега във военновъздушните сили. Кой знае, може някой от тях да е отмъстителят с неговия МиГ-29, виждан толкова често от украинците“.