За излъганата Украйна, лицемерния Запад, лошия Путин и българските ястреби

Украйна остана сама на бойното поле. Беше излъгана от Запада. И е повече от лицемерно днес да въоръжаваме украинската армия. Ако трябваше да я въоръжаваме, трябваше да го направим преди войната, когато трябва да възпират атаките.

Предлагаме ви коментар на Петко Добрев, публикуван в Еpicenter.bg.

Няма съмнение, че случващото се в Украйна е повече от сериозно. То е толкова сериозно, че дори изгони пандемията от медиите.
 
Какви са резултатите от последната седмица?
На този въпрос всеки има различен отговор. Тъй като имах и продължавам да имам ежедневен контакт с бежанци от Украйна, то ще напиша това, което те са ми казали.
 
То е коренно различно от това, което виждам в медиите. Виновни за войната, според украинците, с които съм говорил, са американците, които са ги подвели и после изоставили.
 
Никой от украинските ястреби не е допускал, че ще се стигне до война и заради това са били повече от смели на думи. Сега обаче е война. В страната им действат националистически формирования, които наказват най-жестоко всеки, който не иска да воюва. Шири се мародерството. Хората искат мир.
 
От срещите си с тях мога да кажа и следното. Лесно е да се пише какво са ти казали. Ужасно е да си свидетел на това как преминава денят им – разговорите им с близките, които са останали по една или друга причина в Украйна, тревогите им за тях. Но най-плашещото за тях е неизвестността. Когато си с тези хора, усещаш мириса на войната. А той е повече от зловещ.
 
Украйна остана сама на бойното поле. Беше излъгана от Запада. И е повече от лицемерно днес да въоръжаваме украинската армия. Ако трябваше да я въоръжаваме, трябваше да го направим преди войната, когато трябва да възпират атаките. Днес Украйна има нужда от мир, а не от продължаване на войната. Въоръжаването днес на украинската армия ще доведе единствено и само до още повече жертви и доразсипване на тази страна.

Като че ли ЕС е на път да бъде лишен от съдържание. Във всички устройствени документи за функционирането на ЕС липсва неговото милитаризиране. А днес сме свидетели как ЕС купува оръжие и въоръжава Украйна.

 
Нещо повече, разбираме, че Украйна може да бъде приета по някаква бърза процедура в ЕС, каквато не е упомената в устройствените документи за функционирането на съюза. С други думи, правилата на ЕС са се изпарили. При това положение как той ще продължи да съществува?
 
И нека обърнем внимание на един факт – милитаризирането на ЕС е свързано с действия на Германия. Историята е доказала по най-категоричен начин, че единствената държава в Европа, която не трябва да взема военни решения, е Германия. Военната намеса на Германия води след себе си световни войни. Няма друга страна в Европа, която да е причинявала по-големи бедствия от Германия. И Германия никога не трябва да забравя това. Затова бих казал, че ЕС има лицемерно поведение по отношение на Украйна.

Медиите ежечасно пишат за лошия Путин, за когото казват, че загубил войната. Бившият служител на КГБ не е за подценяване. Преценявайки, че Западът ще продължи наложената цензура за случващото се в Донбас през последните 8 години, Путин заложи на пълното завземане на Донбас. И този план се изпълнява метър по метър. Настъплението на местните милиции, подкрепено от руски войски, е ежеминутно.
 
Западът и Украйна знаят, че Донбас е вече руска територия. За това Западът не се интересува от случващото се там, а отстъпващите украински силоваци изпепеляват с артилерия каквото могат.
 
Тук въпросът вече не е за Донбас, а дали Путин ще вземе и други области, които са около Черно море, и да се осигури пряка връзка с Приднестровието в Молдова.
 
Според мен Путин не се интересува от Киев като военна плячка. Вероятно той залага на процеси след войната, които ще бъдат свързани с изкарване на бял свят на определени факти, свързани с войната. Така ще се формират нагласи срещу сегашното управление.
 
Нека само си припомним как Путин превърна чеченците от враг в ударен юмрук на империята. Така че да се говори, че Путин е загубил войната, е наивно. Та кой знае неговите истински цели? Е, подозирам, че в САЩ ги знаят. Е, подозирам, че и Путин знае истинските цели на САЩ по отношение на ЕС и Украйна.

 
Е, подозирам, че Русия и САЩ открай време си общуват и взаимно постигат своите интереси. Нека не се заблуждаваме по заканите и обидите, които си отправят взаимно САЩ и Русия. Нека погледнем стокооборота между тях и тогава да говорим.

Странно явление са българските ястреби.
По природа те са в по-голямата си част хора, които са толерирани и развивани от режима преди 1989 г, който иначе е обявен за престъпен. И тъй като те не са били съмишленици на Илия Минев, а повечето от тях навярно дори не знаят кой е той, им се налага да доказват днес колко големи противници са на комунизма, Путин и Русия.
 
И както казва един мой добър познат, ако Путин и Байдън си поиграят на обяд с някоя друга салфетка, както навремето Сталин, Чърчил и Рузвелт, то първите, които ще приветстват Путин и Русия, ще бъдат именно сегашните ни ястреби.
 
Има няколко белега, които са разпространени сред българските ястреби. Както вече казах, повечето от тях произхождат от семейства, които са били галеници на режима преди 1989 г. Мнозина от тях са получили дарове от този режим. Мнозина от тях са успели да заобиколят задължителната навремето казарма, т.е. избягали са от воинския си дълг. Почти всички от тях не са чували, както казах, за Илия Минев.
 
Та нашите ястреби например са ядосани, когато се заговори за бомбардировките върху Югославия, независимостта на Косово, войните в Ирак и Сирия, нападенията в Либия. Но пък виж, как така някой ще си позволява да нарича действията на руските войски специална операция, та това да не е операция Пустинна буря или операция Шок и ужас, които се провеждаха от САЩ.
 
 
С други думи, когато става въпрос за Русия, е „война“, когато става въпрос за САЩ, е „операция“. Това е правилото на демокрацията според тях. Когато става въпрос за жертви в Донецк и Луганск в резултат на 8-годишни действия на украинската артилерия, е „жалка статистика“, а когато става въпрос за жертви в Киев при руското настъпление е „престъпление“. Повече от лицемерно е такова поведение.
 
Истината е, че при всеки случай става въпрос за човешки жертви и това само по себе си е повече от трагедия. И едните, и другите са хора. Българските ястреби трябва да познават нашата история.
 
Ще им припомня някои моменти от нея. Никола Петков бе обесен, защото вярваше, че Западът ще го защити. А ако бе повярвал на написаното от тримата големи върху салфетката, навярно би имал друга съдба.
 
След 9.09.1944 г. в България действа Народният съд. Погромът върху цвета на българската нация е чудовищен. Винаги съм се питал как нашият народ допусна това да се случи. Запомнил съм отговора на един негов съвременник, когото познавах – българите не простили на цвета на нацията ни, че допусна български войници да се включат във войната.
 
И нека нашите съвременни ястреби не си мислят, че думата война българските майки я приемат като сутрешното задължително кафе. Гневът, който думата война може да предизвика в българските майки, може да отнесе всяко правителство и парламент и ги изпрати в небитието.

 
И ако българските ястреби не се осъзнаят, допускам, че могат да предизвикат провеждането на Референдум за членството на България в ЕС и НАТО.
 
Да, те ще ми кажат, че говоря празни приказки, дори може и да ме обвинят в скептицизъм. Но, както ми казаха бежанците от Украйна, и техните ястреби си мислели, че могат да си говорят на воля и предизвикват Путин и Русия, защото според тях война нямало да има.
 
И все пак накъде, както се казва в такива случаи? Ами може би трябва да потърсим някой нов Ренесанс, който Европа трябва да преживее. Т.е. да се върнем към обикновения човек, към неговите простички желания да живее в мир, хармония и братство. Обикновеният човек в Европа и неговото благоденствие – това трябва да е в центъра на европейската политика.