Огромен 65 км конвой с руска военна техника край Киев бе запечатан на СНИМКИ

Нови сателитни снимки от Maxar Technologies показват, че руският военен конвой, достигнал покрайнините на Киев, е дори по-дълъг, отколкото се смяташе досега, информират световните издания.

Както съобщава Maxar, конвоят е дълъг повече от 40 мили (64 км). По-рано в понеделник от Maxar заявиха, че конвоят е заел около 17 мили (27 км) от пътя.

Големият военен конвой се състои от бронирани машини, танкове, артилерия на буксир и други транспортни средства.

Maxar обяснява актуализираната дължина на конвоя с допълнителни сателитни снимки, които са събрали и анализирали.

На снимките, направени късно в понеделник вечер, се вижда как конвоят се простира от военновъздушната база „Антонов“,на около 17 мили от центъра на Киев, към север от Приборск.

За да стане ясно колко далеч е Приборск от украинската столица, той е по-близо до украинско-беларуската граница и до излезлия от строя ядрен реактор в Чернобил, отколкото до Киев.

От Maxar съобщават също така, че на по-малко от 32 километра на север от границата на Беларус с Украйна са разположени допълнителни наземни сили и хеликоптери. 

Компанията отбелязва, че е видяла и стълбове дим, издигащи се над къщи северно и северозападно от Иванков, недалеч от пътищата, по които се е движил конвоят. Засега не е известно какво го е причинило.

Превод и редакция: