Първи думи на спряганите за наследници на Янев, единият бил уволнен от него, а другият…

Премиерът Кирил Петков ще поиска оставката на военния министър ген. Стефан Янев. Както писа премиерът изброи 3 точки защо генералът не може да остане на поста. Призиви за оставката му имаше предните дни от различни страни.

Както писа късно вечерта в неделя с пост във фейсбук Янев обяви, че атаките срещу него целят да бъде освободен и негово място да се назначи някой по-отзивчив при прокарването на конкретни външни интереси при определянето.

Кой ще наследи обаче Янев на поста и ще бъде новият министър на отбраната? Предположенията към този час се въртят около две имена – Велизар Шаламанов и Тодор Тагарев. Общото между тях е и че двамата са бивши служебни министри на отбраната в кабинети на Росен Плевнелиев, съобщава Нова телевизия. 

 Шаламанов обясни, че не е търсен за поста и в момента е извън столицата. Тодор Тагарев коментира, че нито потвърждава, нито отрича информацията, но има голяма вероятност да е той. 

Интересният момент в неговата биография е, че през 2016 година оглавява Института по отбраната, но само 12 месеца по-късно е освободен от тогавашния служебен военен министър Стефан Янев. Сега години по-късно е възможно Тагарев да замени Янев в Министерството на отбраната.