Нанесоха болезнен удар по Путин заради Украйна

Руският президент Владимир Путин понесе болезнен морален удар след началото на военните действия, които заповяда да бъдат започнати на украинска територия. 69-годишният политик беше лишен от една от своите най-големи международни гордости.

Международната федерация по джудо (IJF) обяви, че преустановя пълномощията му като почетен президент и посланик на организацията. Новината беше съобщена от руското издание „Sports.

ru”.

„В условията на продължаващия конфликт в Украйна Международната федерация по джудо обвява, че отнема статута на Владимир Путин като почетен президент и посланик“, се казва в официалното съобщение на федерацията.

Путин получи документа за почетен президент на IJF през 2008 г. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков обяви, Путин не е бил информиран за решението на Международната федерация по джудо.

Владимир Путин практикува джудо от 11-годишна възраст, като не само има спечелени състезания, но има и доста висок ранг. През 2012 г. IJF го удостои с черен колан осми дан. Руският президент е и съавтор на издадената на руски език книга „Джудо с Владимир Путин“, както и англоезичната „Джудо: История, теория и практика“.