САЩ изненадаха с решение за Украйна, операцията в страната продължава ВИДЕО

Заместник държавният секретар в Държавния департамент на САЩ Уенди Шърман заяви, цитирана от световни медии, че страната ѝ ще подкрепи решенията, които Украйна ще приеме, включително и възможността за неутрален статут на страната. 

„Още от самото начало на тази криза говорехме, че няма да правим нищо с Украйна без Украйна. Че няма да правим нищо с Европа без Европа. И с НАТО, без НАТО.

Затова изборът е в ръцете на народа на Украйна. Ние ще подкрепим решенията, които те приемат“, каза тя. 
По-рано украинският президент Володимир Зеленски в хода на поредното си обръщение към украинския народ заяви, че е готов да обсъжда с Русия неутралния статут на Украйна. 

В Кремъл е взел под внимание изявлението на украинските власти за готовността на Киев да преговаря с Москва за неутралния статут на Украйна, заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков. 

При това той добави, че към момента той не може да съобщи никаква информация относно някакви контакти между руския президент Владимир Путин и украинския му колега Володимир Зеленски.  

Междувременно стана известно за руски десант в района Бродов в Лвовска област. Десантът е бил отбит от украинската армия. За това съобщи кметът на Лвов Андрей Садовий. 

През цялата нощ в Киев украинските военни са отблъсквали руските войски. Мирните жители са се включили в защитата на града, като се съобщава, че в покрайнините на украинската столица киевчани са замеряли с коктейли „Молотов“ руските танкове. Съобщава се, че всичките танкове са обезвредени. Взети са пленници. 

Украинският депутат Алексей Гончаренко заяви, че до селото Стоянка е взривен мост, като по него вече не може да се отиде от Киев в Житомир. Повече подробности депутатът не е съобщил. 

Кметът Чернигов Владислав Атрошенко призова жителите на града да се готвят за улични боеве.  „Трябва да се приготвим за улични боеве, който разбира и знае за какво става на въпрос, пригответе си запалителни смеси“, каза Атрошенко.

Той също призова неравнодушните черниговчани да отидат до местата на дислокация на териториалната отбрана и да помолят комадирите да бъдат въоръжени с цел защита на града. 

Врагът продължава да нанася въздушни удари по летищата, групировките на войските на ВС на Украйна в източната част на страната и в северната част на Киевска област. Това съобщиха от Генерлания щаб на Въоръжените сили на Украйна.  

В съобщението се казва, че руските сили продължават настъпателната операция в Украйна. 

„Врагът започна да предислоцира резервни подразделения в граничните с Украйна райони и продължава да нанася въздушни удари по летищата, групировките на войските на ВС на Украйна в Източна Украйна и в северната част на Киевска област. Единични въздушни удари се извършват в районите Суми, Полтава, Мариупол“, се казва в съобщението.  

Клиентите на руските банки, попаднали под санкциите на страните от Запада и САЩ, вече не могат да използват услугите за разплащане Google Pay и Apple Pay. Това съобщиха от Централната банка на Русия.  

По предварителни данни подразделенията на украинската армия напускат Донбас по заповед на президента Володимир Зеленский.  „Появи се информация, че Зеленски е дал заповед на частите на ВСУ да напуснат укрепения район в ДНР и ЛНР и да започнат марш към Киев и Харков, за да помогнат за удържането на тези направления“, се казва в съобщение.  

Руското министерство на отбраната съобщи, че украинските националисти са нанесли удари с установки „Град“ по жилищни квартали на окупирания от тях Старобелск в ЛНР. В града е избухнал пожар. Има жертви сред мирното население. Аналогични провокации на нацистите са планирани още в Краматорск и Славянск. 

Президентът на Украйна Володими Зеленски заяви, че на фона на специалната военна операция, която Русия провежда с цел изчистване от нацисти и демилитаризация на Украна, е настъпил решителният момент за влизане на страната в ЕС. Това той е заявил в разговор с председател на Европейския съвет Шарл Мишел.  

От Николаев се появи информация за десант и началото на военни действия. Разпространени са кадри с хеликоптери и стрелба.  

Руските войски щурмуват позициите на ВСУ. Украинците се опитват да удържат града с помощта на десантчици. Жителите на Николаев пишат в социалните мрежи, че очакват с нетърпение да бъдат освободени. 

 

Официалният представител на Народната милиция в ЛНР Иван Филипоненко разпространи първите кадри след освобождаването на селището Луганской. Кадрите са направени на централния площад. Селището бе превзето без нито един изстрелян изстрел.