Висш US военен посочи какво е постигнала Русия със 160 ракетни удари в Украйна и какво следва КАРТА

Във въздушните си удари срещу Украйна руската армия е изстреляла над 160 ракети, съобщи CNN, като цитира високопоставен служител в областта на отбраната. Повечето от тези ракети са били “балистични с малък обхват”, но цялата гама от използвани ракети включва още ракети със среден обхват и крилати ракети”, е казал той. Украинският президент Зеленски пък обви, че смята, че в Киев има инфилтрирани саботажни групи, за които той е цел номер 1.

Според източникът засега САЩ не регистрират дълбоко проникване в Украйна.

Други данни обаче указват, че в опасност се намира столица Киев, към която напредват руски войски. САЩ смятат, че стратегическият план на руското командване е да обкръжи или завземе столицата. Предположенията са, че след това може да бъде излъчено марионетно правителство, за да се всее объркване сред украинците.

“Индикациите, на които станахме свидетели досега, през тези първи по-малко от 12 часа (от началото на руската офанзива срещу Украйна), съвпадат с нашата по-раншна оценка, че целта му (на руския президент Владимир Путин) ще да е тази: да “обезглави” правителството”, заяви пред Reuters служител в областта на отбраната, който поиска да остане анонимен и не разкри доказателства за думата си.

Американският представител изтъкна, че случващото се до момента изглежда е само първата фаза на широкомащабна руска инвазия, като понастоящем в операцията е използвана само малка част от над 150-те хиляди руски войници, струпани в близост до границата на Русия с Украйна.

Украинският президент Зеленски изрази опасения, че руски диверсанти вече са проникнали в столицата Киев.

Във видеообръщение той заяви, че “според нашата информация врагът ме е маркирал като мишена номер 1, а семейството ми – като номер 2”. По думите му руснаците искат да унищожат Украйна политически, като унищожат държания й глава.
Зеленски обаче заяви, че остава в правителствената централа “заедно с другите”. Украинският лидер призова жителите на Киев да са бдителни и да спазват въведения в столицата комендантски час.

Украйна е оставена сама срещу Русия, заяви Зеленски, цитиран от Франс прес.
“Кой е готов да се сражава заедно с нас? Не виждам никого. Кой е готов да даде гаранции на Украйна за членство в НАТО? Всички се страхуват”, каза Зеленски във видеозаписа, публикуван в социалните мрежи от украинското президентство.

Русия тества най-новите си хиперзвукови, крилати и балистични ракети , съобщиха световните агенции. Има пускове на хиперзвукови аеробалистични ракети ”Кинжал”. Крилати ракети ”Калибър” и хиперзвукови ”Циркон” се изстрелват от кораби и подводници на руския флот, коментираха военни специалисти в украински и руски медии започналата руска военна операция в Украйна.

От различни военни бази по време на учението преди дни бяха изстреляни също крилата ракета с наземно базиране „Искандер“, балистична ракета „Ярс“ и балистична ракета „Синева“. Според военни експерти някои от тях може да са използвани и тази сутрин. По думите им има общо 12 начина за изстрелване на ракети от руска територия към Украйна.

Русия атакува Украйна едновременно от своя територия, от Беларус, от окупираните зони в Донбас и Крим. Обстрелвана е границата на 5 украински области: Луганска, Сумска, Харковска, Черниговска и Житомирска.
 
Вижте карта на въздушните удари по територията на Украйна. Публикувана е от един етнически поляк, беларуски гражданин и опозиционер на Лукашенко – Тадеуш Гичан, главен редактор на платформата Nexta, която получи световна известност по време на майдана в Минск.