Ето какви са новите 8 най-жестоки санкции на САЩ срещу Москва

Русия нахлу в Украйна и президентът на САЩ Джо Байдън, който отдавна предупреждава за тежки последствия при такъв сценарий, направи изявление от Белия дом в четвъртък относно по-нататъшната реакция на САЩ и техните съюзници.

Той наложи нови санкции в допълнение на онези, които обяви още в понеделник, след признаването от Путин на двете сепаратистки републики на украинска земя. Тогава САЩ оставиха някои силни опции в случай, че Русия започне пълномащабна атака, което вече е факт, пише bg-voice.com.

От Белия дом предварително бе съобщено, че президентът ще изложи “по-нататъшни последици, които Съединените щати и нашите съюзници и партньори ще наложат на Русия за нейната непредизвикана и неоправдана атака срещу Украйна”.

Големият въпрос бе колко далече ще стигнат новите санкции и дали ще има значение това, че Путин заяви през нощта, че започва “специална военна операция” в Източна Украйна, но действията на терен приличат на пълномащабна война.

Засега санкции срещу руския президент няма да има, както и изключване от системата SWIFT, но Байдън каза в отговор на журналистически въпрос, че новите санкции са по-силни по въздействие от тази мярка.

Новите санкции са следните:

  • Изключване на най-голямата руска финансова институция “Сбербанк” и 25 от нейните дъщерни дружества от финансовата система на САЩ. “Сбербанк” държи близо една трета от общите активи на руския банков сектор;
  • „Пълни блокиращи санкции“ срещу VTB Bank, втората по големина банка в Русия, и на 20 от нейните дъщерни дружества;
  • „Пълни блокиращи санкции“ срещу три други големи руски банки: Bank Otkritie, Sovcombank OJSC и Novikombank;
  • Прекъсване на възможността на 13 големи държавни компании да печелят пари от американския пазар. Списъкът включва: “Сбербанк”, “АлфаБанк”, Московска кредитна банка, “Газпромбанк”, “Руска селскостопанска банка”, “Газпром”, “Газпром нефт”, “Транснефт”, “Ростелеком”, “РусХидро”, “Алроса”, “Совкомфлот” и Руските железници;
  • Санкции срещу руския елит и членовете на семействата им. Списъкът е: Сергей Иванов (и синът му Сергей), Андрей Патрушев (и синът му Николай), Игор Сечин (и синът му Иван), Андрей Пучков, Юрий Солвиев (и две компании за недвижими имоти, които притежава), Галина Улютина и Александър Ведяхин;
  • Санкции срещу 24 белоруски лица и фирми. Това включва “две значими беларуски държавни банки, девет отбранителни фирми и седем служители и елити, свързани с режима”, според Белия дом;
  • Санкции срещу руските военни;
  • Санкции за внос на някои технологии в Русия.

Според президента на САЩ санкциите срещу руския високотехнологичен импорт ще доведат до неговото рязко свиване със съответните отражения.

“Путин атакува самите принципи на световния мир” – отсече той.Байдън каза, че Путин сам е избрал този път, по който Русия ще стане световен “парий”.

Реакцията срещу руската агресия не се изчерпва само с нов кръг тежки санкции. САЩ и НАТО вземат решителни мерки за укрепване на източния фланг на Алианса и подсигуряване на страните-членки там. Байдън обяви, че е  наредил предислоциране на американските наземни войски и въздушна техника в Европа към държавите от източния фланг. Допълнителни войски ще пристигнат и в Германия.

Президентът на САЩ съобщи, че в петък ще има среща с всички лидери на страните от НАТО за общи действия. Той увери, че НАТО е единен, а САЩ ще се бият “за всеки инч натовска територия”.

Президентът на САЩ няма планове за разговори с Путин, докато не се види реална и проверима деескалация като предпоставка за дипломатически действия.

Байдън обаче потвърди, че натовски сили няма да бъдат изпращани да се бият в Украйна. Тя обаче ще получи всяка друга възможна помощ.

При отговорите на журналистически въпроси след изявлението си, президентът на САЩ направи някои важни пояснения. Когато му бе подхвърлено, че санкциите не са спрели Путин, той отговори, че те нямат за цел да спират, а да затрудняват и ограничават, така че за ефектът от тях ще трябва да се изчака известно време.

Запитан дали Индия подкрепя позицията на Запада спрямо Русия, Байдън каза, че тече процес на консултации за изясняване на позицията на Делхи.

Президентът увери, че САЩ и съюзниците са подготвени както да посрещнат евентуални кибератаки, така и да дадат остър отговор.