Руски военен експерт прогнозира до къде ще стигне Русия в тази война

„Най-вероятно крайната цел на руските войски е да напреднат дълбоко в Украйна и да допринесат за смяната на управляващия режим там“, каза военния експерт и политолог Василий Кашин, коментирайки началото на специалната военна операция на Русия за демилитаризиране на Украйна.

„В момента сме свидетели на класическото начало на високотехнологична локална война с удари по системите за управление, потискане на противовъздушната отбрана, унищожаване на авиацията и военноморските сили на Украйна, лишаване на противника от способността да маневрира и атакуването му от няколко направления“, каза директорът на Центъра за интегрирани европейски и международни изследвания на ВШИ Василий Кашин.

„Руските войски оковаха въоръжените сили на Украйна в Донбас, а също така, съдейки по някои съобщения, преминаха границата в района на Крим, Харковска и Черниговска област, което дава възможност за обкръжаване на боеспособната част от украинската армия в сравнително кратко време и, следователно, тяхното елиминиране, независимо от всички оръжия, които са получили в предишния период от американците. 

От самото начало беше ясно, че всички тези оръжия са абсолютно безполезни в борбата срещу Русия “, обясни експертът.

Според Кашин „крайната цел на Русия в специалната операция в Украйна е по-скоро политически, отколкото военен въпрос“. 

„Въз основа на речта на президента, където той говори за денацификация, наказване на престъпници и демилитаризация на Украйна, се създава впечатлението, че целта на руските войски е да настъпят в цялата територия на Украйна и, очевидно, да допринесат за промяната на управляващ режим там“, предположи той.

„В следващите дни поражението на украинските въоръжени сили ще бъде завършено. Тогава ще започне настъплението навътре. Технически нашите войски са в състояние да напредват чак до Киев, тъй като Украйна има малко боеспособни войски – те са съсредоточени главно в Донбас и, очевидно, скоро ще бъдат унищожени “, смята експертът.

„И тогава няма да има големи пречки за движението на нашите войски, но ще възникнат политически въпроси. По-конкретно ще говорим за това как ще се управляват тези територии, какъв политически режим ще има, какви политици могат да се върнат там и т.н. 

Решаването на всички тези проблеми изисква много повече ресурси, отколкото ликвидирането на украинската армия. Но като се има предвид, че операцията е добре планирана, вероятно нещо в това отношение вече е подготвено“, заключи Кашин.

В четвъртък сутринта президентът Владимир Путин в обръщение към руснаците  обяви , че е взел решение за специална военна  операция  за демилитаризиране на Украйна в съответствие с член 51, част 7 от Устава на ООН, с одобрението на Съвета на федерацията и в в изпълнение на договорите за приятелство и взаимопомощ с ДНР, ратифицирани от Федералното събрание и ЛНР.

Русия не може да се чувства в безопасност, да се развива, да съществува с постоянна  заплаха , която идва от Украйна, посочи държавният глава, като отбеляза, че развитието на Украйна от Северноатлантическия алианс е неприемливо. Той също така  апелира  към украинските военни, като ги призова да не изпълняват престъпни заповеди, незабавно да сложат оръжие и да се приберат у дома.

Скоро от цяла Украйна започнаха да пристигат доклади за това как руската операция по демилитаризация е започнала да се изпълнява. Съобщава се, че са нанесени масирани ракетни и артилерийски  удари  по всички обекти от ключовата военна инфраструктура на Украйна. Говорим преди всичко за летища, военни бази, складове, съоръжения за противовъздушна отбрана.

По-специално, експлозии са регистрирани във военни складове на 92-ра бригада на въоръжените сили на Украйна в Харков, в стационарни системи за противовъздушна отбрана на Украйна в Одеса, във военни обекти край Мариупол и др. 25-та и 93-та бригада на въоръжените сили край Днепропетровск, съобщават медиите.

По-рано военният експерт Игор Коротченко каза, че основната цел на руската операция е да се предотврати Третата световна война.