The Sun: В Донбас се появиха руски термобарични ракети, които изпепеляват врага ВИДЕО

Владимир Путин разполага с едни от най-опустошителните оръжия в света в планираното си пълномащабно нападение срещу Украйна, твърдят експерти.

Ужасяващият арсенал от термобарични оръжия на Русия изстрелва струя от горивно-въздушни експлозивни бойни глави, толкова мощни, че могат да „стопят“ противникова армия.

 
 
TOS-1 „Буратино“ и TOS-1A „Солнцепек“ са едни от най-смъртоносните оръжия на съвременното бойно поле, с изключение на ядрените бойни глави.

Източници в Украйна споделиха видеоклипове на конвои от TOS, които се отправят към границата.

Странно изглеждащите танкове имат огромен багажник с продълговата форма отгоре, натоварен с десетки смъртоносни запалителни или термобарични ракети.

Споделяйки снимки на екрани от TikTok видео на военния конвой, докторантът в катедрата по военни изследвания в King’s College в Лондон Роб Лий написа: „Термобарични войски в движение“.Конвоите бяха забелязани да пътуват през руския град Белгород, на около 40 километра северно от границата с Украйна.

Първоначално създадени като алтернатива за далечни разстояния на ръчната огнехвъргачка, TOS-1 и TOS-1A са проектирани да убиват или смажат всяка цел по пътя си.

Буратино – руски еквивалент на Пинокио – е уникален за руските военни; самоходна реактивна система за залпове (MRLS), която вече е използвана от московските генерали в конфликти, включително Афганистан, Чечения, Ирак и Сирия.

Подобно на огромния 240 мм самоходен минохвъргач 2S4, TOS-1 е проектиран да унищожава силно укрепени позиции.

Превод