Евгений Кънев: Проблемът на Путин не е Украйна. Друга е истинската му болка

Кадър Блумбърг тв

Руският президент Владимир Путин стана най-анализираната личност в последните дни в света. Всевъзможни са хипотезите за случващото се в съзнанието му, защото то пряко касае и може да засегне бъдещето на всеки.

Бившият американски президент Доналд Тръмп заяви, че действията му са гениални, но голяма част от анализаторите смятат, че е точно обратното.

Според икономиста Евгений Кънев обаче истинската болка и страх на Путин далеч не е от санкциите на Запада или пък вероятността Украйна да окаже сериозна съпротива в евентуална война.

Става въпрос за съвсем друг вид заплаха за режима му.

Ето какво пише той:

„Разбираемо, фокусът върху Путинска Русия е върху Украйна. Но са прави тези наблюдатели, които не смятат, че проблемът на Путин е Украйна.“

„Това е неговият начин да покаже, че няма да се примири със световен ред, който заплашва деспотичния му личен режим в Русия. Защото – приближавайки дълголетието на Сталин във властта – с какво ще остане в историята?

Нали от 2007 г – отново Мюнхенска конференция като в 1938! – той се опитва да изгради схеми и структури, които да разглобят днешния западен свят, чрез изостряне на вътрешните му противоречия. Затова е цялата хибридна война. Кибератаки, намеса в избори и референдуми, финансиране на партии и президенти и т.н.; превземане на социалните мрежи с ботове и тролове, гъста мрежа от местна агентура – чак до убийства на политически противници.

Къде е Украйна в цялата схема?

Чрез нея Путин демонстрира, че ще убива всеки опит за изграждане на общество, което може пък да хареса и на руснаците.

Там е цялата болка

Болката е, че съществува алтернативна полтическа система, каквато народите предпочитат, а Русия няма какво да им даде.

За разлика от СССР, чиято пропаганда дълго време продаваше мита за комунизма.

И затова голямата цел е медийна пропаганда, че Западът лъже, че институциите му не работят, че всичко е двуличие, а хората са нещастни – Гейропа, меки китки, хиляда пола, пълно разложение…

И Путин няма да нападне масирано Украйна с армия, а с …диверсия – дори няма да споменавам колко богат е арсеналът на КГБ наследниците да разглобят Украйна като държава.“