Хаджигенов пита българските „путинофили”: Пичове, кога връщаме тази клета територия на Византия?

снимка Булфото

Редактор: Веселин Златков

e-mail: veselin_zlatkov_

С кратък пост във Фейсбук адв. Николай Хаджигенов от „Ние идваме!” сравни вчерашните оценки на руския президент Владимир Путин за историческата връзка на Украйна с Русия като тази на България с Византия. В исторически план Москва се смята от владетелите й и руската историческа наука за трети Рим, т.е. наследник на втория Рим – Константинопол – столицата на Източната римска империя, позната с неологизма Византия.

„Пичове, шубета и вие путинофили. Имам един, изцяло риторичен въпрос: КОГА връщаме тази клета територия на Византия? Мерси”, това написа Хаджигенов в социалната мрежа.

Коментарът му е в пряк отговор на това, което снощи заяви Путин. Преди да признае републиките в Донецк и Луганск, руският президент заяви: „Украйна не е съседна наша страна, а е неотделима част от нашата история, там са нашите близки и приятели. За да обясним действията на Русия и целите, които си поставяме, трябва да кажа няколко важни думи: Съвременна Украйна бе създадена изцяло от Русия. Сталин присъедини СССР и й даде някои земи, по-рано принадлежали на Румъния и Полша. През 1954 г- Хрушчов също й подари допълнителни земи. Така се сформира територията на съвременната Украйна“.