Ивайло Мирчев за Путин: Царят е гол! Действията му са подигравка, която подменя реалността

Кадър Ивайло Мирчев, ФБ

Ивайло Мирчев от ДБ обяви подкрепа за Украйна и сложи украинското знаме в профила си.

„Защо виждате в профила ми украинското знаме? Защото свободата и териториалната неприкосновеност са базисни наднационални ценности. И за да останат такива, трябва всички да ги защитаваме. Всеки път, а не само когато камбаната бие за нас.

Ако още не е ясно, ще го кажа на всекидневен език – когато у съседите има насилие, не си затваряме очите, понеже не било наша работа. Наша е. И ако болните амбиции на един нереализиран диктатор искат да върнат Европа с десетилетия назад, ние няма как да мълчим. Дори и да е неудобно.

Да, царят е гол. Признаването на независимостта на ДНР и ЛНР е трогателно режисирана постановка, зад която всички знаем какво стои. Действията на Путин са подигравка, която подменя реалността и нарушава със замах дълъг списък от международни норми, договори и споразумения. И ето тук е тънкият момент. И искам добре да ме разберете – не става дума за празен идеализъм, съвсем практично е. Международното право има сила дотогава, докогато сме готови да го защитаваме, без значение дали нарушаването му ни засяга пряко, или разбива с ритник вратата на съседите под предлог, че идва да ги спаси.“