11 тревожни признака, че в кръвта ви има прекалено много захар и трябва да я ограничите:

Макар да знаем, че с консумацията на захар трябва да се внимава, ежедневно прекаляваме с тази „бяла смърт“. Една лъжичка в кафето, нещо сладичко за десерт, сладолед през лятото – и така неусетно превишаваме дневната си доза захар.

Да не говорим за всички онези „скрити източници“ на захар – половината от продуктите в магазина я съдържат. Тези 11 признака може да означават, че захарта в храната ви е повече от нужното

.

1. Повишен глад и наддаване на тегло

Ако допълнителните ви калории са повече и са от добавени захари, повишеният глад е един от първите признаци. Без протеини, фибри и полезни мазнини, които липсват в повечето преработени закуски и сладки лакомства, тялото бързо изгаря захарта и засилва глада, което може да доведе до безсмислено и дори натрапчиво ядене.

2. Раздразнителност

Ако се чувствате капризни, раздразнителни или сте на ръба, стресът може да не е единствената причина – може да е знак, че консумирате особено голямо количество захар. Храна с много захар или лека закуска без протеини и мазнини бързо повишава захарта в кръвта, но докато организма ви се втурва да преработи всичко това, нивото на енергията ви се срива, а това ви прави бавни и раздразнителни.

3. Умора и ниска енергия

Захарта е много бърз енергиен източник, така че без значение колко ядете, след 30 минути отново ще бъдете гладни, с ниско ниво на енергия или отново ще търсите енергия.

4. Храните не са достатъчно сладки

Ако сте забелязали, че храните не са толкова сладки, колкото преди, или ако искате да сложите още захар към храните, за да имат добър вкус, може да се окаже, че сте консумирали твърде много захар в началото.

5. Жажда за сладко

Ако жадувате за сладко, може да сте пристрастени към ефектите, които захарта оказва върху мозъка ви. Захарта е насочена към центъра за удоволствие на мозъка, предизвиквайки повишаване на така наречения „хормон на щастието“ допамин. Казано по-просто, яденето на захар увеличава допамина, а самото повишаване на допамин може да увеличи апетита за захар, което води до порочен кръг.

6. Високо кръвно налягане

Според изследвания консумацията на подсладени  напитки има значителна връзка с високото кръвно налягане и по-висока честота на хипертония.

7. Акне и бръчки

Ако се борите с акне, може би си струва да помислите колко добавена захар приемате. Бръчките може да са друг знак, че приемате захар повече от необходимото.

8. Болки в ставите

Ако забележите болка в ставите, може да не е само възрастта. Прекаляването със захар може да доведе до системно възпаление, което може да доведе до болки в ставите.

9. Проблеми със съня

Нашите цикли на сън и качеството на съня се регулират от светлината и температурата в стаята, както и от гликемичния контрол. За някой, който хронично консумира прекомерни количества добавена захар, това може абсолютно да обърка цикъла на съня и качеството на съня.

10. Храносмилателни проблеми

Ако имате болки в стомаха, спазми или диария, прекалената  консумация на захар, известен дразнител на червата, е един от възможните виновници.

11. Мозъчна мъгла

Проблемите с умствената яснота, фокуса и концентрацията и паметта могат да бъдат резултат от консумацията на твърде много добавени захари.