Проф. Попов: Това е най-успешното лечение на К-19, след 1 час пациентите си отиват здрави

„Една от причините за високата COVID смъртност у нас е недостатъчният ресурс в болниците“, каза проф. Георги Попов, експерт по инфекциозни болести в УМБАЛ „Софиямед“ в София и ръководител на коронавирусното звено в ефира на bTV тази сутрин. И допълни, че причините са комплексни.

„Тривиално е да се отговори, че в България населението е застаряващо.

Отговорът се състои в това, че и за момента не си е съвсем заминал „Делта“ вариантът, както и кадровият дефицит в болниците“, смята Попов. И добави:

„В COVID отделенията работят предимно млади хора, специализанти. Възрастните се отдръпнаха от работата в тези звена, поне в началото на пандемията. Те ръководят на заден план лечението, но нуждата от специалист на място е много важна, особено ако пациент се влоши“.

На въпрос дали има единен протокол за лечение на болни от коронавирус у нас, Попов коментира, че има, но той е препоръчителен, а не задължителен, тъй като „няма смелост да се наложи единен начин за лечение за всички болници в страната“.

Според проф. Попов най-успешно е лечението с моноклонални антитела, като по думите му пациентите си отиват на практика здрави след 1 час лечение. „Вирусът се неутрализира.

От опита ми с такива 50 лекувани болни, никой от тях не постъпи в болницата, няма нито един смъртен случай“, каза още специалистът.

На въпрос дали си отива пандемията, проф. Попов коментира, че има данни за оптимизъм.