Апокалипсис: 156 милиона ще умрат за 30 минути при ядрена война в Украйна

Ядрен конфликт между Русия и САЩ би предизвикал апокалиптични последици – дори при взрив само на 300 от 1600-те стратегически бойни глави на Москва над големите градове зад океана, за половин час ще загинат 78 милиона души, пише в свой анализ в сп. „Нейшън“, цитиран от 168 часа, Нобеловата лауреатка за мир Айра Хелфанд, бивш президент на международната организация „Лекари за предотвратяване на ядрена война“. Аналогични ще са последиците и при ответен удар, който ще последва веднага.

Лекарката прогнозира, че подобна експлозия ще унищожи цялата инфраструктура – електрическата мрежа, интернета, транспорта, здравната система и доставките на храна.

Оцелелите ще гладуват и ще боледуват от лъчева болест. Климатът ще се промени невъзвратимо заради изхвърлените вещества – средните температури ще са около минус 8 градуса, предупреждава Хелфанд.

В момента Москва разполага с 1900 тактически и 1600 стратегически ядрени оръжия. В Западна Европа положението е следното – Франция притежава 280 разгърнати ядрени оръжия, а Обединеното кралство – 120. Освен това в Белгия, Германия, Италия, Холандия и Турция в бази на пакта има 100 американски тактически бомби B-61, както и допълнително 1650 стратегически бойни глави.

Ако дори едно ядрено оръжие с мощност 100 килотона експлодира над Кремъл, то може да убие 250 хиляди души и да рани още един милион, като напълно ще осуети способността за реагиране при бедствия на руската столица, добавя Хелфанд. Потенциална 100-килотонна бомба, взривена над Капитолия, ще унищожи над 170 000 души и ще рани близо 400 000. Според нея при ядрен конфликт е малко вероятно да се използват само единични бойни глави срещу столиците на отсрещната страна. По-скоро може да са по-големи и насочени към различни градове. Тя дава пример с руските бойни глави: 460 SS-18 M6 Satan имат мощност от 500 до 800 килотона. Бойната глава W88, разположена на американските подводници „Трайдънт“, е с мощност от 455 килотона.

Но има още нещо. Според бившия началник на главното управление по международно военно сътрудничество в руското Министерство на отбраната ген.-полк. Леонид Ивашов американската територия и установките на междуконтиненталните ракети са покрити от разгърната система за противоракетна отбрана, докато Русия не е.

Освен до милиони жертви, ядрената война ще доведе и до глобално застудяване. Според изчисленията във вътрешността на Северна Америка и Евразия температурите ще паднат с 25 – 28 градуса по Целзий – невиждано явление от последния ледников период. То от своя страна ще доведе до катастрофален спад в производството на храна и масов глад, който ще доубие по-голямата част от човечеството. Дори една по-ограничена война, включваща само 250 бойни глави от по 100 килотона, може да намали средните температури с 5 – 6 градуса.

Това е достатъчно, за да предизвика глад без прецедент в човешката история, който почти сигурно ще доведе до края на съвременната цивилизация, смята Нобеловата лауреатка.

Затова тя се надява, че конфликтът между Русия и НАТО в Украйна може да бъде разрешен по мирен път. Наблюдателите смятат, че това все още е възможно.