Последна версия за убийството на Иван Тодоров–Доктора – един от най-големите контрабандисти на Балканите ВИДЕО

Соченият от службите за един от най-големите контрабандисти на Балканския полуостров Иван Тодоров–Доктора е ликвидиран, защото отказал по неговите канали за нелегален стокообмен да се вкарват наркотици. Това е една от последните версии за причините, довели до разстрела на бившия ветеринарен лекар преди 16 години, пише „Телеграф“.

В последните дни преди убийството му, на 22 февруари 2006 г., Доктора влязъл в открит конфликт с албанската мафия.


Рaзcлeдвaщи пoдoзирaт, чe зaд пoкушeниeтo нa Дoктoрa cтoят наемници косовари и опитите им дa cи приcвoят кoнтрaбaнднитe кaнaли, кoитo дотогава са пoд кoнтрoлa нa Ивaн Тoдoрoв.

За смъртта му има и други версии, но нито една не е категорично доказана и случаят попада в графата „Студени досиета“ редом до десетки други поръчкови убийства на прехода.

Тодоров бе разстрелян четири месеца след убийството на банкера Емил Кюлев в София. Това се случи въпреки засилените мерки за сигурност във връзка с визитата на тогавашния турски президент Ахмет Сезер и провежданата месеци по-рано мащабна спецоперация на МВР „Респект“.

 

По време на стрелбата вътрешният министър Румен Петков награждаваше полицаи в Шесто РПУ. Около 14 ч. от засада килърите откриват огън по движещия се по ул. „Червена стена“ черен джип „Порше Кайен“.

Доктора е убит на място, а 37-годишният му шофьор Васил Михайлов е тежко ранен. Убийството е извършено безцеремонно, професионално и пред очите на много хора. В близост се строи модерен бизнесцентър, в който по това време е пълно с работници, които виждат всичко. Те описват стрелците като млади мъже, високи 170-180 см. Единият от тях бил в спортно сиво яке, а другият – с кафеникаво и бейзболна шапка с козирка.

Доктора буквално е направен на решето. Около трупа му има над 20 гилзи. В него е стреляно директно, с цел задължително да не оцелее. Джипът е намалил скоростта, защото мястото е под наклон. Точно в този момент откъм страната на Доктора е открита стрелба.

 

По-късно става ясно, че минути преди разстрела по същия маршрут по ул. „Червена стена“ минават кортежите на тогавашните премиер Сергей Станишев и турския президент Ахмет Сезер, които отиват на обяд в бившия японски хотел. След покушението от полицията обявиха, че издирват лек автомобил „Ауди А4“ и двама души. Използвано е автоматично оръжие, вероятно 22-ри калибър.

За поръчителството на убийството на Доктора има няколко версии, но водеща е свързаната с контролираните от него контрабандни канали, създадени още в годините на социализма. Според тази версия Доктора имал сериозни проблеми с албанските трафиканти и косоварите, които искали да сложат ръка на целия контрол на стокообмена през Балканите от наркотици и оръжие през цигари, които са основен поминък на Доктора.

Оперативно известно е, че Доктора е партньор с прочутия гръцки контрабандист Йоргос Артемидас. Гъркът често идва в Сандански, Петрич и Свиленград. Първоначално Йоргос бил ортак с убития през 2003 г. Филип Найденов-Фатик. Твърди се, че през 1990-те години той осигурявал каналите за амфетамини на Фатик.

По това време Тодоров също е близък с Найденов и всъщност Фатик ги запознава. Доктора обаче отказва да се замесва с дрога. Все пак гъркът става един от най-близките му партньори. С негова помощ бил осигурен пътят на цигарите към Западна Европа. В един момент обаче Йоргос започва да работи с албанците по линия на наркотиците и отношенията му с Доктора рязко се развалят, дори са в открит конфликт.

Именно заради тази калимера спецченгета започват разработката „Приятели“, която проследява връзките и на Доктора, Константин Димитров–Самоковеца и Йоргос.

Друга версия за поръчителството на убийството на Доктора, която самият той лансира приживе, е свързана с бившия му съдружник и бивш приятел Петър Петров–Амигоса (виж карето). През януари 2012 г. Върховният касационен съд постанови окончателна 3-годишна присъда на Амигоса по делото за контрабанда на цигари и пране на пари за почти 100 млн. лева. Делото в началото се водеше и срещу покойния Иван Тодоров.

Смята се, че натрупаното само от контрабанда на цигари състояние на Доктора възлиза на над 1 милион лева, изпрани през офшорки на Сейшелските острови и Кипър. Парите са наследени от сина му Тодор Тодоров, който е завършил финанси и международно право и живее в Лондон с англичанка.

Преди време английските таблоиди писаха, че 33-годишният днес мъж се е заел със собствено разследване на убийството и инвестира средства за частни детективи. Те са от известна лондонска агенция и вече на няколко пъти са идвали у нас, за да разплетат цялата история. Какви резултати са постигнати към момента, обаче не е известно.

Знае се, че следите на килърите се губят точно сред албанската общност в Лондон. В България с бизнеса и имотите му се разпореждат майката на Тодоров и вдовица на Доктора Велиана Петрова.

Семейството притежава три апартамента в центъра на София. Имат още вила в курорта Боровец, два мерцедеса и банкови влогове за около 200 000 лв. Преди 4 години Петрова продаде купената от Доктора вила на покойната Цола Драгойчева.

Бъркат го с тъмнокож при първия атентат

Около 11 ч. на 18 април 2003 г. е направен първият опит за атентат срещу Иван Тодоров–Доктора. Тогава МВР и информационните агенции първоначално обявяват, че на бул. „Цариградско шосе“ в района на полиграфическия комбинат „Димитър Благоев“ има инцидент с „негър“. Към онзи момент все още няма норми за политкоректност у нас и се използва това определение.

Причината е, че човекът, който излиза от взривен мерцедес, е толкова черен от обгарянията, че първоначално дори дошлите в първите няколко минути медици също съобщават по радиостанциите си, че става въпрос за тъмнокож. По-късно е установено, че килърът се е криел в района на несъществуващата вече сграда на бившата сладкарница „Феята“. От там активира с дистанционно бомба, поставена в бясно движещия се брониран мерцедес. Лимузината се блъска в тролей №5 и спира.

Всичко това се разиграва пред ужасените погледи на ученици и техните родители, чакащи на спирката пред полиграфическия комбинат.

Бомбата е поставена под дясната предна седалка – там, където обикновено се вози Доктора. Този ден обаче, необичайно за него, той шофира автомобила си, а не шофьорът му Йордан Спаско. Данчо Смъртта, бивш гард на НСО, се вози до него. Смъртта е разкъсан на парчета. Освен временната загуба на слуха Доктора няма други сериозни наранявания.

Като студент продава кифли

Иван Тодоров–Доктора е роден през 1964 г. в Димитровград. Има желание да стане лекар, но не успява да влезе в Медицинския университет и е приет във ветеринарния в Стара Загора. Докато е студент, продава кифли и кисело мляко на щанд в квартална бакалия. Помага и на баща си, който е дърводелец.

Тодоров не успява да се дипломира, но прякорът му Доктора остава. Зарязва образованието си в началото на 1990-те и започва да се занимава с частен бизнес.