БТВ: 2-годишната Белослава се завърна от онзи свят след 27 дена на вентилатор в Пирогов, но има нужда от помощ

Кадър БТВ

Двегодишно дете се нуждае от средства за лечение в Турция след мозъчни усложнения, породени от ковид инфекция и спиране на сърцето.

На 12 май Белослава неочаквано припада на детската площадка, докато играе. „Линейката идва много бързо, в рамките на 3 минути, започва сърдечен масаж“, разказа бащата Бисер Бориславов. В болницата в Русе за живота й се борят два реанимационни екипа.

Състоянието на детето е тежко, установена е и ковид инфекция. Три дни по-късно е транспортирана в кома в болница „Пирогов“, предава БТВ.

„27 дена тя беше на вентилатор и се бореше за живота си. По-късно обаче е направен скенер, който показва значително напредване на хидроцефалия и е оперирана по спешност“, допълни Бисер Бориславов.

След като е стабилизирана, Белослава е изписана. Малко след това се влошава и постъпва отново в болницата в Русе. „В момента тя все още се бори за живота си, всеки ден има напредък, но той е минимален, тъй като в България няма активна болница за лечение на деца, със стационар, със специалисти, с рехабилитатори, които да са всички накуп“, каза още той. Вариантът за семейството е детска болница в Турция. Затова приятели подемат благотворителна кампания. „Призивът е да помогнат на това малко дете пак да е при нас, защото не може едни хартийки, животът му да зависи от едни пари“, заяви организаторът на кампанията Пламена Христова. За да замине Белослава за изследвания и процедури, са нужни 35 000 евро. Ако искате да помогнете, можете да го направите на следната банкова сметка: Дарителска сметка във Fibank:

IBAN: BG85 FINV 9150 1317 5575 50 BIC: FINVBGSF

За Белослава Бисерова Бориславова

  Източник: actualno