Голям скандал! Джамбазки вдигна ръка в Европарламента и стана страшно СНИМКА

Ангел Джамбазки отправи нацистки поздрав в Европейския парламент – жест, който бе осъден от председателката Роберта Мецола, предаде БТА. Това може да му навлече наказание, съобщи Франс прес.

Джамбазки се изказа по време на дебат на пленарната сесия на ЕП за обвързването на европейските фондове с върховенството на правото.

След това, докато се изкачваше нагоре по стълбите към изхода на залата, представителят на евроскептичната група Европейски консерватори и реформисти (ЕКР), се обърна и изпъна дясната си ръка в продължение на няколко секунди, преди да излезе.

Това може да се види на видеозапис на дебата, публикуван на сайта на Европейския парламент, отбелязва АФП.

„Никога няма да ви позволим да ни казвате какво трябва да говорим и какво трябва да правим. Да живеят България, Унгария, Орбан, ФИДЕС и Европа на националните държави“, заяви преди това българският евродепутат от парламентарната трибуна по време на дебата във връзка с решение на Съда на ЕС, който постанови, че отпускането на средства от европейските фондове може да бъде обвързано с върховенството на правото в съответната страна членка.

От трибуната на ЕП: Джамбазки призова за отмяна на зелените сертификати

Това решение засяга на първо място Унгария и Полша, чиито консервативни националистически правителства са в конфронтация с Европейската комисия. То бе разкритикувано от Ангел Джамбазки и в туитър, където той също изрази подкрепа за двете страни.

Жестът, отправен от българския евродепутат, бе осъден от председателката на институцията Роберта Мецола.

„Фашистки жест в Европейския парламент е неприемлив. Това обижда мен и всички в Европа. Този жест е част от най-мрачната глава от нашата история и трябва да остане там“, коментира в Туитър малтийката Мецола, която е от консервативната Европейска народна партия.

Заместник-председателката на ЕП Пина Пичерно, която ръководеше дебата, каза, че с с помощта на камерите в залата ще бъде проверено „дали е имало фашистки поздрав или не“. Ако се потвърди, че българският евродепутат е отправил такъв жест, ще му бъде наложено наказание, добави италианската социалистка.

Заради заплахите на US конгресмен: Джамбазки поиска среща с Херо Мустафа

Според правилника на Европейския парламент тази санкция може да ограничи участието на нарушителя в дейностите на институцията или да бъде под формата на глоба, отбелязва АФП.

Държавният секретар на Франция по европейските въпроси Клеман Бон, който присъстваше на дебата от името на френското ротационно председателство на Съвета на ЕС, определи в Туитър жеста като „скандален и недостоен“.

От френската делегация в либералната група в ЕП „Обнови Европа“ призоваха председателката на парламента „да действа“.