Експерти от ЕК ще бръкнат надълбоко в джоба на българина заради цигарите и имотите

Акцизите за цигарите, както и данъците върху недвижимите имоти, трябва да бъдат повишени. Това смятат експерти от Европейската комисия (ЕК), които разработват програма за промени в данъчното облагане на страните от ЕС.

Крайната цел е облекчаване на бизнеса, което да помогне за възстановяване на страните членки след пандемията. Това пише в свой анализ Стефан Кючуков в анализ, цитиран от „Труд“.

Ежегодно плащаните данъци върху недвижимите имоти могат да бъдат относително ефективен начин за увеличаване на приходите в държавната хазна, посочват от ЕК в проект на документ за облагането на бизнеса през 21 век. Много от общините в България отдавна настояват за повишаване на данъчната оценка на имотите, която не е променяна от много години, въпреки поскъпването на къщите и апартаментите. През последните години обаче данъците върху имотите не бяха вдигани заради негативното отношение на хората към подобна промяна.

Данъците, които влияят върху поведението на хората, като например екологични и здравни, имат все по-голямо значение за данъчните политики на ЕС.

Здравните данъци, като например акцизът върху тютюна или алкохола, могат да подобрят общественото здраве и да спасят човешки животи, като същевременно намалят натиска върху обществените здравни системи, посочват експертите от Брюксел.

В Европейската комисия вече разработват варианти за повишаване на минималния акциз за цигарите от сегашните 90 евро за 1000 къса. У нас Министерството на финансите предлага повишаване на акцизите на три стъпки – от 1 юли 2022 г. и от средата на 2023 г. и 2024 г. Така при увеличение на минималната ставка на акциза за страните от ЕС няма да се налага шоково вдигане на цените на цигарите у нас.

Добре проектираните екологични данъци помагат за подпомагане на зеления преход, като изпращат правилните сигнали за цените, както и прилагане на принципа “замърсителят плаща”, смятат експертите от Брюксел.

Тези данъци генерират приходи, които биха могли да компенсират намаление на данъка върху труда, посочват от ЕК. В Брюксел вече работят и по нова директива за облагане на горивата. Тя предвижда значително увеличение на акциза за бензина и дизела и по-ниски ставки за тока от възобновяеми източници.

Искат мерки за създаване на работни места
Облагането на труда в ЕС е твърде високо
Данъчните системи в страните членки ще трябва да бъдат модернизирани, за да отразяват по-добре текущото и бъдещото икономическо и социално развитие, посочват експертите от ЕК.

Бюджетите на държавите-членки разчитат до голяма степен на данъците върху труда, включително социалните вноски, които осигуряват повече от 50% от общите данъчни приходи в ЕС.

ДДС осигурява повече от 15% от общите данъчни приходи, докато другите данъци, като например екологични данъци (осигуряват около 6% от приходите), данъци върху собствеността (около 5%) или корпоративни данъци (около 7%) допринасят сравнително малко.

Въпреки че общият състав на данъчните приходи в ЕС остава относително стабилен през последните две десетилетия, мегатрендовете като изменението на климата и цифровата трансформация на пазара на труда вероятно ще окажат влияние върху бъдещия данъчен микс в държавите-членки на ЕС, посочват от ЕК.

Традиционно високата данъчна тежест на труда в ЕС в сравнение с други развити икономики, ще трябва да бъде намалена, за да се подкрепи конкурентоспособността, заетостта и създаването на работни места след кризата, посочват от ЕК. В България данъкът върху доходите е на едно от най-ниските нива в ЕС – 10%. Но пък няма необлагаем минимум, който съществува в повечето страни от общността.

ЕК смята да проведе по-широко обсъждане на предстоящите данъчни промени, като през 2022 г. ще бъде проведен Данъчен симпозиум относно “Данъчния микс на ЕС по пътя към 2050 г.”
29% от младите европейци пушат.
Цените за кутия варират от 2,57 евро до 11,37 евро

Големият брой пушачи все още предизвиква значителна загриженост, тъй като 26% от общото възрастно население на ЕС и 29% от младите европейци на възраст 15-24 години пушат, пише в анализ на Европейската комисия. Европейският план за борба с рака подчертава основната роля на данъчното облагане за намаляване на консумацията на тютюн и възпирането на младите хора от тютюнопушенето.
Според Брюксел проблем е и голямата разлика в облагането на цигарите в различните държави-членки, както и разликата в облагането на цигарите, тютюна и новите продукти като нагреваемите цигари.

Средната цена на кутия цигари в различните страни от ЕС варира от 2,57 евро до 11,37 евро. Тази разлика в цената от над четири пъти представлява достатъчен икономически стимул за жителите на ЕС да купуват цигари от съседни страни, където е по-евтино, в количества над позволените от закона, посочват експертите на Европейската комисия.