Руският посланик в ЕС с официално изявление за началото на войната с Украйна в сряда

Руският пратеник в Европейския съюз (ЕС) Владимир Чижов отхвърли предположенията, че страната му е на път да атакува Украйна. „Ню Йорк Таймс“ цитира източник от американското разузнаване, според който Москва обсъжда тази сряда (16 февруари) като дата за военни действия в Украйна, което Чижов отрече в коментарите, публикувани в германския вестник Die Welt.


Владимир Чижов

Байдън назова деня Х, когато Русия ще нападне Украйна с ракетни удари

„Що се отнася до Русия, мога да ви уверя, че тази сряда няма да има атака“, каза Чижов пред Die Welt. „Няма да има ескалация нито през следващата седмица, нито през седмицата след това, нито през следващия месец.

Войните в Европа рядко започват в сряда“, добави Чижов.

Чижов осъди твърденията на САЩ за възможна инвазия в Украйна.

„Когато отправяте сериозни обвинения срещу Русия, вие също носите отговорност да представите доказателства. В противен случай това е клевета“, каза Чижов. Къде са доказателствата?, попита Чижов.

Ще нахлуе ли Русия в Украйна рано тази сутрин? Ето какво отговори Кремъл

Посланикът на Москва в Брюксел направи подобни коментари през декември.

Оттогава американски служители заявиха, че разузнавателните им данни показват, че Русия може да планира да атакува Украйна преди края на Зимните олимпийски игри на 20 февруари.

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че сряда – 16 февруари, ще бъде Ден на единството. Според него именно на този ден може да започне руска инвазия в страната му. 

В петък администрацията на американския президент Джо Байдън предупреди, че нападение срещу Украйна може би е неизбежно.

Когато руският президент Владимир Путин e бил уведомен за спекулации от страна на Запада относно датата на предполагаемата инвазия на Русия в Украйна, той шеговито е попитал в колко часа се предполага, че „войната“ трябва да започне. Това разкри говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. 

Говорителят на Зеленски оттегли изявлението на държавния глава за предстоящата руска инвазия на 16 февруари, като уточни, че украинският лидер е чувал за датата само от медиите, а не от източници от западното разузнаване.

Москва обяви, че само луди хора, лишени от морал, могат да допуснат, че Русия има намерение да нападне Украйна.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ