Ново 20: ЕК реши червеи, щурци и скакалци са храни и ще се продават в магазините

Европейската комисия разреши пускането на пазара на домашни щурци (Acheta domesticus) като нова храна в ЕС. Така домашният щурец става третото насекомо, което е разрешено за консумация в Европейския съюз. От юли 2021 година можем да се насладим и на вкуса на жълто-брашнен червей, а от ноември месец миналата година можем да опитаме и мигриращ скакалец.

Европейската комисия посочи, че домашните щурци ще се предлагат на пазара на ЕС във всички форми, замразени, сушени или на прах.

Предназначени са за консумация като лека закуска или хранителна добавка.

Решението беше одобрено от държавите-членки на 8 декември 2021 година след строга оценка на Европейската агенция по безопасност на храните, която заключи, че консумацията на това насекомо е безопасна в съответствие с методите на употреба, предоставени от производителя. В Брюксел Организацията по храните и земеделието посочи насекомите като хранителен и здравословен източник на храна с високо съдържание на мазнини, протеини, витамини, фибри и минерали. В изявлението си тя добавя, че насекомите вече съставляват значителна част от ежедневното хранене на стотици милиони хора по света и могат да бъдат идентифицирани като алтернативен източник на протеини, който би улеснил прехода към по-устойчиво хранене в Европа.

Регламентът на ЕС за новите храни съществува от 1997 година, като наднационалният орган дефинира термина като „новоразработена, иновативна храна, храни, произведени с помощта на нови технологии и производствени процеси, както и храни, които традиционно се консумират извън ЕС“.

Въпреки че консумацията на насекоми не е норма в Европа, тя далеч не е необичайна в някои части на света. В Мексико и някои други части на Централна Америка се ядат препечени скакалци, често като лека закуска или с алкохол. Подправени със сол, люти чушки и сок от лайм, те са известни като чапулини, пише The Washington Post.

Щурците също се ядат редовно в Тайланд и някои други части на Азия. Европейската комисия признава, че насекомите вече са в менюто в някои части и на Европа, тъй като цели насекоми не подлежат на същите ограничения за одобрение. Според една оценка на ООН около 2 милиарда души вече включват насекоми в диетата си.

През последните години имаше натиск за разширяване на консумацията на насекоми, като защитниците твърдят, че те могат да бъдат също толкова питателни, колкото месото и по-добри за околната среда, тъй като не изискват големи количества земя за отглеждане и не отделят парникови газове като метан в значителен мащаб.