Байдън назова деня Х, когато Русия ще нападне Украйна с ракетни удари, другата седмица е

Американският президент Джо Байдън назова Денят Х, в който Русия нахлува в Украйна.

Това стана по време на видеоразговор с лидерите на съюзничeски държави. Участниците в разговора изразиха тревога от струпването на руски войски около Украйна и заявиха желание за дипломатическо решение на кризата, предаде Ройтерс, като се позова на Белия дом.
 

Лидерите „потвърдиха своята подкрепа за суверенитета на Украйна“, каза Белият дом след видеоконферентния разговор, в който са участвали канадският премиер Джъстин Трюдо, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц, британският министър-председател Борис Джонсън и други.

В. „Политико“ съобщи, като се позова на запознати източници, че в разговора Байдън е казал, че Русия може да нападне Украйна на 16 февруари. Според изданието Вашингтон е информирал своите съюзници, че подобно нападение може да бъде предшествано от ракетни удари и кибератаки.

Европейски представители, цитирани от вестника, обаче са споделили различно виждане. „Ние имаме различно тълкуване“ на разузнавателните данни за датата 16 февруари, смята британски служител.

Двама дипломати от Европейския съюз са изразили още по-скептично мнение, като единият е заявил, че „те все още отказват да приемат това“.
По-рано американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан заяви, че евентуално нападение срещу Украйна може да започне с удар по въздух и ракетни атаки.

Руското външно министерство не закъсня с реакцията. То обяви, че западните страни с помощта на медиите разпространяват невярна информация, намеквайки че Русия може да планира нахлуване в Украйна, предаде Ройтерс. Според министерството западните страни се опитват да отклонят вниманието от собствените си агресивни действия.

По същото време Белият дома призова гражданите на САЩ трябва да напуснат Украйна „през следващите 24 до 48 часа“, съобщавайки, че е изключена руска инвазия в Украйна „по време на Олимпийските игри в Пекин“, съобщи АФП.

„Руската инвазия в Украйна може да започне по всяко време, включително по време на Зимните олимпийски игри в Пекин, заяви съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан. „Продължаваме да наблюдаваме признаци на руска ескалация, включително пристигането на нови сили на украинската граница“, заяви Съливан пред репортери в Белия дом.

„Инвазията може да започне по всяко време, ако Владимир Путин реши да я нареди“, каза той. „Тя може да започне по време на Олимпийските игри, въпреки многото спекулации, че това ще се случи едва след Олимпиадата“.

Белият дом заяви, че потенциално предстоящата руска атака срещу Украйна може да започне с въздушни бомбардировки.

„Всеки американец, намиращ се в Украйна, трябва да напусне възможно най-скоро и при всички случаи през следващите 24 до 48 часа“, заяви съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан. „Ако руската атака срещу Украйна настъпи, тя вероятно ще започне с въздушни бомбардировки и ракетни удари, които със сигурност могат да убият цивилни“, добави той.

Съединените щати смятат, че има „много голяма вероятност“ Русия да нападне Украйна, но не знаят дали Владимир Путин е взел „окончателно решение“, заяви съветникът по националната сигурност.

„Начинът, по който той изгради силите си и ги постави на място, ни дава ясно да разберем, че има много голяма вероятност Русия да реши да действа с военни средства“, заяви Съливан. „Нашето мнение е, че не смятаме, че той е взел някакво окончателно решение, или просто не знаем дали е взел някакво окончателно решение“, каза той.

Белият дом заяви, че може да се „очаква“ телефонен разговор между Байдън и Путин по въпросите за Украйна.

„НАТО е по-сплотена от всеки друг път в близкото минало“, зави още Съливан.

Според него заплахата от руска инвазия в Украйна е допринесла за обединяването на алианса на НАТО.

„НАТО е укрепен. Алиансът е по-сплотен, по-целеустремен и по-динамичен от когато и да било в последно време“, заяви на брифинг съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ