Пак прецакаха пенсионерите с февруарските пенсии! Ето с колко по-малко получиха:

Ново разочарование очакваше пенсионерите пред банкоматите в началото на февруари – макар че 1 068 000 души трябва да получат общо три добавки към парите си този месец, разликите спрямо януарските пенсии са 15-20 лв. надолу, пише „Марица“.

За проблема се разбра, след като една от банките захрани сметките на пенсионерите още през уикенда.

Останалите ще видят парите в картите си днес.

Реално хората този път не са ощетени. Но пък от НОИ са забравили да обяснят точно какви пари са взели пенсионерите през януари и какви – през този месец. Причината за намалението е, че миналия месец бяха платени допълнителни пари за последните седем дни на 2021 г. Те обаче не бяха отчетени в пенсионните разпореждания в отделна графа, а бяха включени в общия размер на януарската пенсия. Така се създаде очакване, че това е размерът на пенсията.

За втори път от началото на 2022 г. пенсионерите остават с излъгани очаквания, след като през януари над 1 млн. пенсии заедно с COVID-бонусите се оказаха по-ниски от тези през декември. И то въпреки че пенсиите бяха осъвременени с по-висок коефициент за стажа от 1,35 от 25 декември. От Коледа минималната пенсия скочи от 300 на 370 лв., а максималната от 1440 на 1500 лв.

От януари обаче COVID бонусът бе намален от 120 на 60 лв. и това реално намали сумите на пенсионерите въпреки най -голямото увеличение през последните 20 г.

Поучени от проблемите през януари, от НОИ обещаха да направят нова електронна справка за пенсионерите, от която да е видно точно какви пари се получават от всеки. И в примерния образец обаче липсва графа, където ясно да е посочено каква сума в повече е получил всеки за последните 7 дни на декември.

До неделя справката не бе активна, а много от пенсионерите получиха още в петък плащане по банков път.

“През декември пенсията ми заедно с бонуса беше 596,44 лв. С увеличението тя стана общо 632,08 лв. през януари. Днес обаче получих за февруари 614,46 лв.

Това е със 17,62 лв. по-малко, нали казаха, че вече няма да има ощетени”, попита Стояна Костова. Тя не може да си обясни защо досега никъде не е сметнато колко пари е трябвало да получи за седемте дни на декември. За жената е трудно да се ориентира в пенсионните разпореждания.

В същото положение е и Станислав Манолов, който през януари е получил 465,10 лв., но за този месец са му преведени 448,50 лв. Той също не е разбрал, че предишния месец е получил повече заради последните дни на декември. Зарадвах се, че не съм от ощетените, а сега тази неприятна изненада, каза възрастният мъж.

Още по-сложен става казусът за 1 068 000 пенсионери, които освен ковид бонуса ще получат по две добавки – за януари и февруари, за да се изравнят пенсиите им с декември. При тях доплащането ще бъде между 1 стотинка и 60 лв.

До 1 лев е разликата за 174 096 хил. души.

73 хил. пенсионери ще получат между 1 и 5 лв. на месец.

Месечна добавка между 5 и 10 лв. е предвидена за 179 хил. души.

Доплащане между 10 и 40 лв. ще има за 610 хил. души. Така, ако пенсионер е получавал пенсия от 339,55 лв. през декември, то с бонуса от 120 лв. общо е взел 459,55 лв.

След преизчислението личната му пенсия се е вдигнала до 370,94 лв., но бонусът от 60 лв. не може да компенсира получаваната сума. Така през този месец той ще получи разликата от 28,61 лв. за януари и още 28,61 лв. за февруари.

Плащането на добавките ще продължи до края на юни, когато е планирано да спре и раздаването на бонуса от 60 лв. От 1 юли пенсиите ще се вдигнат с 6,1%, както е заложено в проектобюджета, който се гледа в парламента. Управляващите обещават от 1 юли да има и нова реформа, за да се спре раздаването на калпак.