Отказаха да оперират тежко болно дете заради неваксинирани родители

Тригодишно момче се нуждае от операция поради тежко сърдечно заболяване, но детето е отхвърлено във всички болници в Европа, включително и във Франкфурт. Причината? Родителите не са ваксинирани срещу коронавирус, пише glasnews.bg. 

Тригодишното момче от Кипър е диагностицирано със сериозно сърдечно заболяване. Правени са опити за лечение в родината му, но болниците не разполагали с необходимата апаратура и специалисти.

 Министерството на здравеопазването на Кипър се съгласило за назначаване на операция в Германия, но противно на плана, болницата във Франкфурт отказва операцията ден преди началото на лечението. Причината за това е липсата на ваксинация на родителите.

Няма закон, който да изисква лекарите да отказват на неваксинирани хора, но всяка болница има право да решава кой може да получи лечение, според говорител на Здравния орган на Европейската комисия.

Кипърските власти също се обърнали към болници в Англия и Израел, но безуспешно. Въпреки че родителите били ваксинирани малко след отмяната на операцията, те се нуждаят от шестседмичен период на изчакване, какъвто малкото момченце няма.

„Знаех, че неваксинирани пациенти могат да се лекуват в немски болници“, казва бащата на момчето. „Ако знаех, че без да ваксинирам детето ми, те ще откажат да оперират, щях да го направя много отдавна.

Кипърските здравни власти твърдят, че са информирали родителите достатъчно рано за необходимите ваксинации.
Тази история има щастлив край. Момчето може да бъде оперирано в частна болница в Гърция. Този случай повдига моралния въпрос дали лекарите могат да отказват да лекуват неваксинирани хора.