Японска фармацевтична компания обяви кое лекарство помага при Омикрон

Японската фармацевтична компания “Kowa Co” обяви официално, че лекарството ивермектин има антивирусен ефект против омикрон и всички останали варианти на SARSr-CoV-2.

„Откритието“ е направено след проведено проучване, водено от учени от университета Китасато в Токио, с което са били проведени мащабни опити с лекарството като потенциален лек за COVID-19. 

От компанията казват, че ивермектин демонстрира еднаквъв антивирусен ефект не само срещу омикрон, но срещу алфа и делта вариантите. От там отчитат, че лекарството прекъсва вирусната инвазия в тялото и прекратява репликацията на патогена.

„Очаква се (то) да се използва под формата на хапче за всички нови коронавирусни инфекции“, пишат в доклад от компанията, цитирани от „Флагман“. 

Всичко това, което всъщност не е нова информация, се случва в разгара на пореден политически дебат, обхващащ най-известния подкастър Джо Роган и няколко негови гости, които обясниха в предаванията на водещия ефектите от лекарството и как то е било „подтискано“ за ранна употреба при пациенти от началото на пандемията.

Към „скандала“, който се заформи, трябва да се прибави и драмата покрай платформата “Spotify”, на която се излъчва подкаста на Роган. Един от вече световнонеизвестните музиканти – Нийл Йънг, заплаши, че ако компанията не свали от ефира си „опасното“ шоу, той ще изтегли музиката си от там. В крайна сметка заплахата му против свободата на словото имаше обратен ефект и всичките му парчета бяха свалени от Spotify. 

Относно валидността на резултатите от японското проучване за ивермектин пък може да се цитира източник сайтът ivmmeta.com, според който лекарството е показало средно 64% подобрение при пациенти с ранно лечение, 39% подобрение при късно лечение и 83% подобрение при профилактична употреба на ивермектин. Това са осредени данни от общо 77 проведени изследванияя по темата.

Всъщност въпросното лекарство, което големи медии в чужбина, а и пригласящи родни, си позволиха да нарекат „horse dewormer” (визирайки употребата на препарата за лечение на различни паразити при конете), се използва от над 30 години по света и е печелило редица награди заради ефективността си. То е масово употребявано в Африка, където виреят най-страшните болести, познати на човечеството, и за целия този период няма данни за тежки странични ефекти, а полезното му действие е безспорно. С „новите“ данни за ефиксността му срещу ковид пък („нови“ е в кавички, тъй като подобна информация имаше през април 2020 г., в началото на пандемията, бел.а.), се очаква все повече то да навлиза в употреба против заболяването.

До момента 22 държави са одобрили употребата му, а в САЩ щатът Ню Хемпшир се превърна в първия, който позволи да се използва ивермектин за лечението на ковид болни.