Проф. Витанов: Това е най-важната дата, която чакаме, точно тогава…

Математикът проф. Николай Витанов даде кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 02 февруари 2022 година, но с уговорката, че „днес по-накратичко, че ми се насъбра доста друга работа“.

„0. Върви решителната седмица, втората от царстването на Омикрона. Знаете, че сме в околопиковия времеви интервал и какво трябва да се случи в него – пречупване на трендовете на растеж.

1. Очакван ред на пречупване на трендовете. Пречупване на тренда на нарастване на новите случаи, пречупване на тренда на нарастване на заетостта на болничните легла, пречупване на тренда на високата смъртност.

2. Да не забравяме: зададена траектория на социалната система – да няма суперпожар, да няма препълнени болници, да няма тотален локдаун.

Как вървят нещата

3. Пречупване на тренда на растеж на регистрираните нови случаи на ден. Намираме се в периода на пика на новите случаи. Писах ви, че вирусът е спънат добре и кръвта му тече поради наложените мерки, които не са ексцесивни, но са достатъчни. Виждате, че вирусът не може да достигне контролното число от 15 000 случая на ден. Няма суперпожар.

Системата върви по зададената траектория. Базовото репродуктивно число днес е пак под 1.3 – стойността е 1.18.

Омикронът царува, но мечтата му да запали суперпожар угасва. Прогнозата, че голямата част от българския народ, която се пази и спазва мерките, ще пренесе на гърба си инатестата част на българския народ, се изпълнява.

4. Състоянието на нещата в болниците. Системата върви по зададената траектория: няма препълнени болници. Тук се очаква известен натиск върху здравната система, докато се пречупи и този тренд. Това се очаква да отнеме седмица до 10 дни. Очакванията са, че здравната система ще издържи. Може да се появяват временни проблеми в някои области, но има ресурс, те бързо да бъдат овладени.

5. Тоталният локдаун. Зададена траектория на социалната система: да мине през вълната без налагане на тотален локдаун. Системата се движи по зададената траектория. Налице е прегаряне на пожара във важни области на страната – там стойностите на контролните индекси спадат.

На други места още не се е разгоряло, но това са по-малки области. Няма регион, който да се е насочил към Етап 4 на плана. Очаква се никой регион да не стигне до там. Вероятността на картата, която виждате на информационния портал, да се появи виолетово, е много малка.

6. Смъртността – и тук системата се движи според очакванията.

7. Накрая – справяме се. Вируса се мъчи да подпали суперпожара, а ние сме го спънали и му говорим

What’s up, doc?

Да държим така курса. От нас се иска хладнокръвно да си изиграем картите и да направим трите пречупвания на трендовете през февруари. Планът е на 19 март, когато се навършват 2 години, откакто се занимавам с тази работа, да казвам само хубави новини, че вълната си отива и т. н.

Желая здраве и успехи и нека вируса да ви заобикаля“, написа в личния си фейсбук профил проф. Витанов.