Проговори мъжът на младата жена, която почина в Спешното пред очите на детенцето си, докато ѝ искаха лична карта и ЕГН (Снимки):

Вчера едно видео в социалните мрежи предизвика остри реакции и, меко казано, недоволство срещу безчовечността на служителите в Спешното отделение на болницата във Враца. Почти половинчасово забавяне стана причина за смъртта на 43-годишна жена , която почина пред очите на 5-годишното си детенце, докато служителката изискваше от мъжа ѝ безумни данни и куп документи, вместо да се задейства и да окажат първа помощ на очевидно умиращата жена.

Днес мъжът на починалата Миглена, Николай Витанов, проговори за първи път след трагедията пред медиите и разкри подробности от случилото се във фаталния ден.

Николай Витанов разказа, че при пристигането в болницата им поискали лична карта за регистриране.

Николай Витанов Враца

„Започнах да я търся.

В този момент не знаех къде е, но им казах че е в колата. Взех портмонето на жена ми и започнах да я търся. Помолих жената на регистратура да прояви разбиране, но тя каза, че без лична карта не става. Върнах се до колата и тогава намерих личната карта. Мисля, че и без лична карта можеше да стане“, спомня си опечаленият мъж.

„В момента, в който пристигнах, трябваше да излезе целият екип и да й помогнат, но не стана. Писна ми, казах им по-добре да й пишат смъртния акт, аз губя време и ходя до колата да търся карти, а тя стои безпомощно във фоайето. Аз я сложих в количката. Служителката само я бутна вътре и я остави, както се вижда на клипа, отпред да чака“, каза той. 

Запитан как се е стигнало до ходенето в болница, Николай разказа: „Жена ми беше много зле. Обадихме се на тел. 112 и те ми казаха да й премеря температурата. Аз им казах, че видимо на допир не изглежда така, сякаш да има. Казаха ми да я закарам сам, понеже съм във Враца. Видях, че нещата стават зле, хвърлих всичко и я закарах“. 

„Не видях, че ни е снимал човек. Не знаeхме за клипа. Два часа преди погребението й вчера ни го пратиха наши познати. Може би е по-добре, че са ни снимали, защото иначе едва ли някой щеше да ни повярва как умират хората заради една лична карта и едно ЕГН“, категоричен бе той.

„Ще гледаме детето, то си е наше, въпреки че не съм му биологичен баща“, уточни Николай. 

В момента се изчаква социлните да преценят на кого ще бъде дадено попечителството над 5-годишния син на починалата – на семейството на сестра ѝ или на родителите ѝ.