Спешните медици: Какво уби една жена на 44 г. на входа на спешното във Враца

Кадър ФБ

След като жена буквално издъхна в приемната на спешния център на МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца, Националната асоциация работещи в спешна медицинска помощ публикува специално становище на Фейсбук страницата си, предаде Бургас 24.

Публикуваме го без редакторска намеса:

Какво уби една жена на 44 г. на входа на спешното във Враца?

Името на заболяването не е толкова важно, защото ще го установят съдебните медици, а не медиците от които не е била своевременно диагностицирана и лекувана? Медиците, също не са убийци на тази пациентка, защото дори не са я разпитали, прегледали и може би дори не знаят за проблема й. Операторите на спешния телефон и регистраторката също не са убийци, защото са импровизирали според възможностите и знанията си.

Но тук има един сериозен виновник, който никой никога няма да накаже . Администраторът, които никога не е проверил защо, как и от кого се преценява степента на спешност на повикванията и оплакванията на пациентите, какви са причините да се импровизира, а да не се прилага нормативната уредба .Той, администраторът знае,че има някакъв медицински стандарт от от 2017г. , но нищо не е направил от тогава за да се разпитват пациентите по протокол както по телефона, така и в спешното. Не е направил нищо и за това да има достатъчно екипи за да може екипа до десетата минута да стигне до пациента с задух. Не е направил нищо и в спешното пациентите да се посрещат от триажна сестра , а не от регистратор без медицинско образование. 

Не е направил нищо и тази сестра да има протоколи с въпроси за да не сбърка в преценката си. Не е направил нищо за да има триажна зона, където сестрата да провери жизнените показатели и да прецени дали докато чака няма да е застрашен живота на пациента.

Десетилетие след десетилетия екипите на спешна помощ не достигат и се налага да се закъсняват или отбиват адреси. Спешните отделения са някакви бараки в двора на болницата с пет легла, където леко болни виждат как умират обречените. В близките години ремонти на спешните отделения едва ли ще има, в София успяха, но провинцията ще си остане в мазата на болницата или в бараката в двора .Триажни сестри едва ли ще има, щото сестри не достигат. Триажни протоколи няма кой да напише, щото никой не го интересува спешната помощ.

И така до следващия нещастник, чиято смърт на живо, ще отразят социалните медии или в новините.

А наказаните те са ясни „Предстои цялостна проверка на стореното от медицинските лица за спасяване живота на болната, техни евентуални пропуски и бездействия с оглед престъпление по чл. 123 НК – причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност“, съобщават от пресцентъра на Апелативна прокуратура – София