Радев с тежки думи към Кирил Петков заради РСМ! ВИДЕО

Македонските българи се борят за равноправие, което да е гарантирано в тяхната конституция. Те се борят за пълноценната си интеграция в обществения живот в страната. Това е коренно различно от сепаратистките нагласи и претенциите за малцинство, които изповядват хората, с които се среща президентът Пендаровски.  

Всяко прибързано действие на българското правителство, всеки позитивен сигнал, може да се тълкува превратно като някакви отстъпки от българската страна.

Посещението на българския премиер в Северна Македония беше прибързано. Имал съм откровени разговори с него. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти.

Радев подчерта, че е важно „българската дипломация да осъществява пълноценно своя професионален капацитет, да не се доверява на експертиза отвън, на неправителствени организации и да не се поддава на външен натиск”.

„България е отворена за диалог винаги и когато политиците от Република Северна Македония (РСМ) обикаляха европейски столици, отбягваха София. Радвам се, че този диалог започна да се случва. Държа връзка с президента Пендаровски. Ще търсим подходящ момент за среща на високо ниво, но това зависи и от неговите действия”, продължи Радев.
 
По вътрешните въпроси Радев заяви, че се притеснява от „галопиращите цени и  за покупателната способност на българите”.

„Тревогата ми е за бъдещето на българската енергетика, за цените на тока за гражданите и предприятията. Когато кабинетът извършва смени в ръководствата на дружествата, трябва да гарантира, че няма да има частни посредници при доставката на газ, че ще се постигнат по-добри условия за България и по-добри цени.

Надеждата ми е кабинетът да не се изкушава по наследения управленски модел, който използваше службите, бордовете, регулаторите за разправа и прокарване на частни интереси”, каза Радев, цитиран от Нова.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ