Мая Манолова хвърли бомба: Готви се нов мащабен…

Мая Манолова заяви, че се готви нов мащабен проект в ляво. По думите ѝ, тя няма да е лице на проекта, но „Изправи се БГ“ ще бъде част от него. Това тя направи в „Лице в лице“ по bTV. 

„Вижте, от разговора, който водим до този момент, пропуснахме пенсионерите, които уж са получили повишение и няма никаква грешка.

Има злоумишлено действие от социалното министерство и НОЙ.

Изключая тези на минимална пенсия и тези, които са пенсионирани през 2019 година, останалите са тежко ударени. Всеки е видял как, като не се включват 2017-2019 година, са ги ощетили, като са спестили 30 милиона на месец“, каза Манолова, коментирайки най-наболелите проблеми в страната, свързани с повишаването на цените на тока, газа, хранителните продукти. 

Попитана директно, дали се подготвя нов проект в ляво, като се спрягат нейното име и това на служебния вицепремиер Атанас Пеканов, тя отговори: 

„Кой мисли за работещите бедни, които за 100 лева трябва да плащат 53 на държавата. За тях няма партия, която да обещае необлагаем минимум. Всички тези хора, работещите, земеделските производители, това са младите семейства, самотните родите, пенсионерите… нямат свои представители във властта. Домакинствата, които нямат подкрепа за цените, ние сме на ръба на кратер и ще изригне вулкана от социални проблеми“. 

„Има нужда от нов голям социален проект, който да защити хората в условията на икономическа и социална криза. Водят се разговори в момента. В него ще се включат различни организации. Ако питате дали „Изправи се БГ“ ще бъде в тази платформа, да, но аз няма да съм лице на този проект“, каза още тя. 

По думите ѝ, вътрешно партийните процеси в БСП, не са двигател на тези процеси. Партията на Нинова не защитава уязвимите. 

По-рано в разговора Манолова предупреди, че след изгасяването на общините, може да последва изгасяване и в домовете.

„Да, има мораториум, но ние ежедневно се занимаваме с жалби и проблеми. Искам да ви кажа, че парното в София вече е непосилно за плащане. Хората имат ежедневен проблем да си платят сметките за ток ,газ, дървата, да си платят хранителните продукти.

Сега вече се живее ден за ден, изтеглени са първите кредити за изплащане на битовите сметки. На ръба сме от цунами от социални проблеми“, коментира Манолова. 

Властта не се занимава именно с тези проблеми и тревоги на обикновените хора. Те се занимава с всичко друго, но не и с инфлацията, завишените сметки, добави тя. 

Няма държава в Европа, която да не се зае с незабавна компенсация на институции, бизнес и домакинства. Там цената беше замразена, като държавата пое цялото увеличение. Не виждаме никакви мерки срещу инфлацията, които да решат най-големия страх на хората – поскъпването на живота, продължи Манолова. 

Що се отнася до реформите в КЕВР, Манолова каза: „Не е нормално първият законопроект да се занимава само със състава на КЕВР. Можеше ДДС да отпадне.

Това са 20% надолу за битовите сметки за ток. Можеше да се дефинират енергийно бедните, но не както сега. Увеличението на енергийните помощи е само 50 милиона лева. А реално енергийно бедни са над 2 милиона българи, според Евростат. Всички тези хора трябва да получат подкрепа от държавата. 

Другото, което би могло да се направи, е преференциална цена на ел-енергията, което да се плаща по-евтино.