Проф. Христова: Омикрон се обединява с нова напаст и нанасят тежки увреждания

Омикрон доминира у нас. Той отдавна е над 50% у нас. Към момента единични проби са на Делта. 85% са Омикрон, само 15% са Делта.

Това каза проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ в „Още от деня“  по БНТ, коментирайки поредната вълна от коронавирус. 

Христова предупреди на фона на вълната от Омикрон, че сега е сезона на грипа, зачестяват случаите на доказан грип.

„Днес в референтната лаборатория бяха доказани нови 9 грипни вируса. И деветте проби са на деца от 11 до 18-годишна възраст.  

В една от двете проби се касае коинфекиция – коронавирус и грипен вирус. Това от една страна е опасно, тъй като двата вируса може да се потенцират и дружно да нанесат по-тежки увреждания. Но важното е че грипът зачестяват своето присъствие, съответно има и зачестяване на коинфекциите“, добави тя. 

По думите ѝ, лабораторната диагностика решава дали се касае за грип или ковид. Няма вариант само клинични данни. Тестовете са различни. „Апелът ми е при пациенти особено с отрицателен ковид да се тестват и да грип“, призова експертката. 

Христова направи и прогноза кога ще е пикът на сегашната вълна.

„Пресмятаме го по това колко бързо се повишава заболеваемостта. В последните няколко дни се забавя темпа на увеличение на заболеваемостта, което вероятно означава, че в рамките на седмица до две седмици да достигнем пика и ще започнем да сваляме от него. В рамките на месец трябва да имаме по-спокойна ситуация“, каза тя. 

Христова коментира и това, дали децата са по-засегнати от Омикрон. 

„Де факто изследванията показват, че децата бяха пощадени от първите вълни, но с течението на времето станаха все по-уязвими. Увеличението на случаите сред децата е доста по-голямо, защото преди бяха доста по-слабно засегнати. Най-високата заболеваемост е сред групите от 30-40 от 40 до 50 и тийнейджърите“, обясни тя. 

„Това е от това, че вирусът циркулира много интензивно и всякакви събирания водят до това нещо. в мола, на закрито, крият много голям риск. Ако може да са ограничени и да спазват мерките в рамките на следващите няколко седмици“, посъветва експертката . 

Христова коментира и разхлабването на мерките в западните страни и възможността за премахване на зеления сертфикат.
Мерките се разхлабват 

„Има два момента. Единият момент е, че облекчаването на мерките в редица страни се равнявам на нашите затегнати мерки. И до момента сме с доста по-меки мерки спрямо това в западните страни.

Втория е, че Великобритания доста преди нас навлезе в бурята Омиркон и съответно доста преди нас излиза. Данните показват от последните дни намаляване на заболеваемостта. При нас също ще се отхлабят мерките, когато и ние постигнем намаляване на заболеваемостта. Тези неща са свързани“, каза тя. 

Какво ще дойде след Омикрон“ 

„Значи има много неясноти. Към момента просто намаляват случаите, Омикрон се ограничава, но не е ясно колко продължителен ще е имунитета. Което е по-важно, кога и дали и какъв ще бъде следващия вариант. Далече вируса не изчерпал възможностите си за промени и мутации. 

Въпросът е до колко е променен, при следващи си вариант. Той ще се опита да избегне имунитета ни, включително и от Омикрон. 

Вероятно след Омикрон ще имаме няколко месеца на затишие, защото много хора ще са изградили имунитет, след това ще се пробват следващите варианти“, обясни Христова. 

Христова изрази мнението си и дали трябва да се поставя бустерна трета доза. 

„Тук е много просто. Омикрон е толкова променен, че на практика 40 – 50 пъти спада нашата защита след ваксина с две дози. След бустер се отчита 40-50 пъти покачване на имунитета. Единствения начин да се подготвим за Омикрон е да си направим бустер“, каза тя. 

Повечето от починалите тепърва ще иса на Омиркон, ще има смъртни случаи, по-рядко, но ще има.