Забъркаха Бойко Борисов в интригите на властта във Варшава

Премиерът на България през 2019 година Бойко Борисов се оказа забъркан във вътрешнополитическите интриги на властта във Варшава, след като скрийншотове от разменени между него и премиера на Полша Матеуш Моравецки изтекоха в т. н. мейл-афера.

Възможно и без да знае Борисов е взел страна в борбата за надмощие между Моравецки и произлизащия от неговата формация президент на страната Анджей Дуда, пише Монитор.

На 1 май 2019 година поляците отбелязват 15-годишнината от влизането на страната в Европейския съюз.

Управляващата „Право и справедливост“ отдава на събитието голяма роля заради провеждащата се кампания за евровота. В Кралския замък във Варшава се провежда среща на върха Together for Europe — High Level Summit.

В срещата участват тогавашният министър-председател на България Бойко Борисов и премиерите на Хърватия Андрей Пленкович, на Чехия Андрей Бабиш, на Естония Юри Ратас, на Литва Саулиус Сквернялис, на Малта Джоузеф Мускат, на Румъния Ворика Данчила и на Унгария Виктор Орбан. Знаково отсъства държавният глава на Полша Анджей Дуда.

В петък в Полша беше публикувано писмо от пощенската кутия на Михал Дворчак, шеф на канцеларията на премиера Моравецки с дата 9 април 2019 година, който хвърля светлина върху интригантските кулиси на организираната среща на върха.

Като приложени файлове в мейла фигурират три скрийншота от разменени между българския премиер Борисов и полския му колега Моравецки съобщения в WhatsAp. Вижда се и телефонният номер на Борисов. 

„Скъпи Бойко, все още се надявам да се видя с Теб във Варшава на 1 май, на тържествата, свързани с влизането ни в ЕС.“ – настоява Моравецки.

 

В обратно съобщение Борисов отговаря: „Скъпи Матеуш, приятелю. Нашето приятелство и взаимна подкрепа са за мен много важни. И макар в същия ден да имам посещение на премиера на Бавария Маркус Зьодер (също мой добър приятел) в София, правя всичко, за да съчетая тези два графика и да мога да дойда до Варшава и да взема участие в тържествата заедно с теб.

Можеш да разчиташ на мен. Много благодаря за толкова милата покана. За мен е чест!“ Деликатният момент е, че Борисов удря едно рамо на Моравецки, чийто пък кръвен враг е друг приятел на Бойко Борисов – лидерът на ЕНП Доналд Туск.

Скриновете ги изпраща на Дворчик лично шефът му Моравецки с коментар: „Вече имаме 7 премиери за 1 май“.

В същото време Дуда е бил финтиран и не е бил поканен под предлог, че е зает някъде с друг ангажимент, въпреки готовността на канцеларията му да го отмени.

„Отговорих, че не смеем да излагаме на такова усилие, каквото е връщането във Варшава на нашия държавен глава. Разбирам, че съм направил добре, защото в този ден Ти ще си кралят на бала :-)“ – пише до шефа си началникът на премиерската му канцелария. В същия ден Анджей Дуда отбелязал годишнината доста по-скромно с европейски пикник в югоисточното градче Пулави.

Мейл-аферата в Полша тече от юни м. г., когато се появиха пърите скрийншотове от частната пощенска кутия на Михал Дворчик.

Вероятно Дворчик е станал жертва на хакери, които пускат на час по лъжичка от кореспонденцията му, но в мейловете се предполага, че има и класифицирана информация за въоръжението на полската армия, подробности от преговори с други страни в сферата на отбраната, а също така и вътрешна комуникация в най-тесния кръг на Моравецки с негово лично участие. За първи път изтичат разговори с чужд политик, в случая с Бойко Борисов.